Montuïri
Part Forana 09/02/2024

A Montuïri, el Dimoni dels Cossiers serà batle i la Dama serà Dimoni

El ple de l'Ajuntament d'anit aprovà per unanimitat l'elecció del Batle del Puig 2024

Tot Pla
3 min
Darrer ball de Mesquida i Fullana com a Dama i Dimoni respectivament.

MontuïriTransformacions i canvis de papers en el municipi del Pla. El ple de l'Ajuntament de Montuïri d'anit aprovà per unanimitat l'elecció del Batle del Puig 2024. Un càrrec honorífic que recaurà sobre Joan Mesquida Llinàs, Gip, qui en les passades festes de Sant Bartomeu anuncià la seva retirada com a Dimoni Banya Verda, després de més de 20 anys d'encarnar aquest personatge.

L'ostentació d'aquest càrrec serà un reconeixement i homenatge a Mesquida després del seu anunci per sorpresa de retirada el passat dia 23 d'agost. Mesquida començà al rotle de Cossiers el 1994 amb els seus companys de quintada, que dansaren per la vila fins al 2008. Mesquida, però, el 2002, agafà el relleu de l'antic Dimoni, Juanjo López. Amb en Joan Gip ha estat quan la figura del Dimoni ha agafat una nova dimensió, social i festiva.

Antany aquesta figura era un personatge que ningú volia fer. De fet, com el mateix Mesquida explicà a Tot Pla, la seva padrina encara li parlà amb reticències sobre el personatge quan aquest va decidir fer de Dimoni. Ara, 20 anys després, aquesta és una figura per a la qual no manquen candidats. Per altra banda, amb en Joan dins la saca de Dimoni ha estat quan les corregudes i llenderades d'en banya Verda s'han fet un nom dins i fora de Mallorca.

Foto de família.

Amb aquest reconeixement de Batle del Puig, aprovat per l'Ajuntament de Montuïri per unanimitat, es va voler agrair la tasca d'en Joan envers la festa de Sant Bartomeu i els Cossiers de la vila. En l'argumentari per fer Mesquida Batle del Puig es destacaren aspectes com "la passió i dedicació"; "la percepció social del caràcter festiu" o que amb ell de Dimoni "s'ha modificat la consideració social de com es veu aquesta figura". Així mateix, s'han assenyalat les seves corregudes, "llargues i intenses", i, especialment que ha demostrat responsabilitat i sentit de la festa durant les seves actuacions. Això ha fet que ara "la seva presència –del Dimoni– sigui essencial per donar vida a la celebració de la festa.

Paradoxalment, va ser un cop es va haver fet la votació que els portaveus de cada grup van poder dir la seva. Maria Elena Jaume, portaveu del PP, fou la primera a donar l'enhorabona a Mesquida. El mateix agraïment va fer Toni Miralles, portaveu socialista i cossier que ha compartit amb el ja exdimoni moltes estones de festa i ball. Finalment, Paula Maria Amengual batlessa de la vila, també volgué donar les gràcies a en Joan per la seva tasca i l'enhorabona. I advertí que deixava el llistó molt alt per al seu successor.

Finalitzats els agraïments i aplaudiments, Mesquida va demanar: "Amb la vara puc dur la llendera?" Pregunta a la qual la batlessa respongué, entre rialles, amb un "pots fer el que vulguis, seràs el batle".

El Batle del Puig és una figura honorífica que antigament ostentava un regidor municipal i d'uns anys ençà s'utilitza per destacar alguna persona del poble. Precisament, Joan Mesquida Llinàs serà Batle del Puig sis anys després que ho fos el seu pare, Joan Mesquida Pocoví. Aquí podeu consultar la llista de Batles del Puig dels darrers 30 anys.

Nou dimoni

Acabades les festes de Sant Bartomeu, s'encetà el meló de qui seria el nou Dimoni de la vila. Encara no hi ha res decidit de manera oficial, però el nom del nou Banya Verda ja és un secret a veus. Una de les dues Dames, Tomeu Fullana Gomila Furri, serà qui agafarà el relleu de Joan Mesquida.

Segons ha pogut saber Tot Pla, entre els actuals joves que ballen els Cossiers es van presentar quatre candidats a fer de Dimoni, i, finalment, s'ha elegit Fullana. Ara s'haurà de ratificar i acordar a la Comissió Municipal dels Cossiers.

Fullana entrà a formar part de l'agrupació de Cossiers amb l'actual rotle de dansadors, el 2009. Ara, quasi segur que cridat per aquest canvi de visió social sobre el Dimoni, ha optat per representar aquesta figura. Fullana, i com passà a Algaida fa tot just un mes, on la Dama –en aquest cas una dona– va fer de Dimoni, haurà de començar a aprendre a ballar al revés de com ho havia fet fins ara, i és que el Dimoni sempre va al revés dels Cossiers.

Aquest pas de Fullana també obri la porta que un dels actuals Cossiers pugui agafar un dels dos llocs de Dama que queden buits. Així, si fins ara l'interrogant era saber qui seria el Dimon,i ara resta per veure qui serà la nova Dama, si es considera oportú omplir el lloc que deixa Fullana.

stats