Part Forana 29/05/2023

Mancor de la Vall: el poble on les majories absolutes venen més justes que la pell del nas

El PP s'imposa ara per només vuit vots a MÉS, formació que va poder governar el 2019 per una diferència estreta de cinc

2 min
Pep Frontera (PP) serà investit batle, mentre que l'actual gerent de l'Ibanat, Joan Ramon Villalonga (MÉS) serà cap del'oposició

PalmaUna diferència de vuit vots ha decidit que la majoria absoluta sigui per a la llista encapçalada per Pep Frontera (PP) a Mancor de la Vall. Aquest és el marge més ajustat d'arreu de les Balears, que fa que un partit s'imposi sobre un altre per una diferència insignificant. De les dues úniques candidatures que es presentaren a Mancor, la del PP va obtenir 506 vots (que representen el 49,41%), mentre que 498 vots (xifra que representa un 48,63%) varen ser per a MÉS, candidatura encapçalada per Joan Ramon Villalonga, actual gerent de l'Ibanat, l'empresa pública dedicada a la prevenció i extinció d'incendis forestals i la gestió forestal.

Les eleccions del 28 de maig, però, no és la primera vegada que aquestes dues formacions es troben en una situació semblant. Als comicis del 2019, la diferència de vots va ser encara més petita. Per només 5, MÉS va ser la llista més votada. La formació ecosobiranista ha governat els darrers quatre anys amb Guillem Villalonga com a batle, el qual ara ocupava un lloc testimonial a la llista ecosobiranista.

Dos polítics joves i enginyers

Pep Frontera (PP), que serà batle a partir d'ara, té 31 anys i és enginyer tècnic agrícola. Ha estat a l'oposició els darrers quatre anys. Joan Ramon Villalonga (MÉS) té 40 anys i també és enginyer, però en aquest cas forestal. Els darrers quatre anys ha estat regidor de l'àrea de Medi Ambient.

El PP tindrà ara cinc regidors i MÉS en tindrà quatre. El 2019 va ser a l'inrevés: MÉS en tenia cinc i el PP, quatre.

Creixement de població espectacular

Als darrers vints anys, Mancor de la Vall ha experimentat un creixement de població espectacular. De no arribar al milenar de persones, ha passat ara a fregar les 1.700. En part s'explica pel creixement amb determinades promocions turístiques a prop de la serra de Tramuntana, que atreuen persones de la comarca d'Inca de determinat poder adquisitiu i que volen viure en un entorn més natural. Si el 2019 el cens era de 1.088 habitants, el 2023 és de 1.176. Segons el padró municipal, el consistori mancorí està format per 9 regidors. Fins ara MÉS governava amb cinc, mentre que el PP en tenia quatre. Ara la truita s'ha girat: quan es constituesqui el nou ajuntament, el PP en tindrà cinc, i MÉS, quatre.

12 vots nuls i un clínex

Com que la plaça de l'Ajuntament està en obres, el col·legi electoral no se situa a l'edifici municipal, sinó a la biblioteca del poble. Durant el recompte, un total de 12 vots varen ser considerats nuls. En alguns sobres hi havia les paperetes de tots dos candidats i dins un altre, en lloc d'haver-hi una papereta, hi va haver un clínex, o mocador de paper per mocar-se.

stats