Cultura
Part Forana 31/01/2023

Manacor recupera la farinera d'en Beió com a nou espai museogràfic

Es podrà visitar i aprofundir en la producció industrial de la farina a partir del 4 de febrer

2 min
El Consell restaurà la maquinària de la Farinera l'any 2015.

PalmaLa farinera d'en Beió de Manacor es reobre al públic aquest dissabte dia 4 com a espai museístic, on es podrà aprofundir en els processos de producció industrial de farina durant el segle XX. El projecte per reconvertir aquesta fàbrica en museu començà l'any 2008, quan es varen realitzar les primeres passes per a la restauració del molí i la farinera, que culminaren el 2015.

Ara, 15 anys més tard, l'immoble, amb gran valor patrimonial, tornarà a acollir gent, en aquesta ocasió no per moldre-hi blat, sinó per donar a conéixer el procés de producció. La farinera és podrà visitar únicament a través de visites de grup concertades que es duran a terme els divendres.

En concret, l’objectiu és mostrar com funcionava una farinera industrial, explicar quina era la feina dels moliners i quins productes empraven per a l’elaboració de farines. L'espai, de titularitat pública, disposa d'un projecte museològic fet pel Departament de Patrimoni de l'Ajuntament entre els anys 2018 i 2022. El nou espai museogràfic ha tingut un cost total al llarg d'aquests 15 anys de 80.000 euros.

A través dels objectes exposats, els textos, les imatges explicatives, els documentals i la maquinària s’ha creat un discurs en què el visitant podrà fer un tast de la vida a la farinera. A més, amb aquest nou espai es complementa la visita que es pot fer al molí d’en Fraret per conèixer, primer, el passat preindustrial dels molins, i a la farinera d’en Beió, després, per veure tota la vessant industrial.

En aquest projecte hi ha intervingut molta gent de diferents camps per poder crear una exposició atractiva, didàctica i adaptada a tots els públics. Per altra banda, cal recalcar que en aquest procés, Tomeu Riera i la seva família –hereus de la farinera d’en Beió– han estat clau per poder fer un discurs més entenedor.

A la presentació de l'espai, que s'ha fet aquesta setmana, hi han acudit la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas; la delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa; la directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll, i el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà.

La restauració de la Farinera

El personal especialitzat de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca va dur a terme l’estudi i la restauració de la farinera d’en Beió a través d’un conveni de col·laboració entre el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Manacor entre els anys 2010 i 2015. Aquesta intervenció es va dividir en dos elements: l’edifici i la maquinària i elements auxiliars. Posteriorment també varen restaurar la batedora del segle XIX que s’exposa a la farinera.

stats