Cultura
Part Forana 21/10/2022

Mallorca Literària se suma a la commemoració de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

La fundació celebrarà el centenari d’un dels projectes considerats més importants per recollir cançons i tonades, el qual va començar el 1922 i va tenir especial repercussió a les Balears

ARA Balears
2 min
La Fundació Mallorca Literària, a través del Museu de la Paraula. Casa Pare Ginard, se suma a la commemoració del centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

PalmaLa Fundació Mallorca Literària, a través del Museu de la Paraula. Casa Pare Ginard, s'ha sumat a la commemoració del centenari de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya que es fa aquest any i al llarg de l'any 2023. D'aquesta manera, aquest divendres s'ha inaugurat al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears l'exposició Cent anys de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, la qual es podrà visitar a diferents indrets de l'illa entre els mesos d'octubre de 2022 i abril de 2023.

Segons ha apuntat el Consell de Mallorca, la importància que representa aquesta obra etnopoètica és paral·lela a la del Cançoner popular de Mallorca, una de les obres cabdals del folklorista Rafel Ginard. La Fundació Mallorca Literària, com a entitat dedicada a l'estudi i la divulgació d'aquest autor i a la gestió de la seva casa museu a Sant Joan, pretén donar a conèixer i establir sinergies amb els actes de celebració del centenari de l'Obra del Cançoner de Catalunya.

D'aquesta manera, la commemoració s'articula des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i està comissariada per l'etnomusicòleg Jaume Ayats. Cal recordar que, segons ha dit la institució balear, l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós duit a terme en la nostra història. Va ser impulsat l'any 1922 amb l'objectiu principal d'oferir al poble el mateix corpus musical amb la publicació del cançoner.

L'exposició itinerant 100 Anys de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1940) és una síntesi de la convulsa història d'aquest projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra i la recuperació dels materials l'any 1991 gràcies a la mediació de Mn. Josep Massot i Muntaner (Abadia de Montserrat) amb la família Patxot. Segons el Consell, la perspectiva amb què s'aborda aquesta efemèride no és només històrica i, a partir de l'ús que es pot fer d'aquests materials a partir d'ara, es pretén donar un missatge de futur i continuïtat d'aquest llegat.

Amb tot, aquesta mostra s'exposarà a diferents punts de l'illa. Del divendres 21 d'octubre al 21 de novembre es podrà visitar al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. A continuació, del dimarts 22 de novembre al 22 de desembre acollirà l'exposició la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de les Illes Balears. A més, també estan previstes més itineràncies a Mallorca del gener a l'abril de 2023.

stats