Part Forana 15/04/2018

L'ombra de la repressió a Catalunya encén l'homenatge republicà de Manacor

El manifest del Comitè de Son Coletes critica una monarquia "que representa la tirania i que reprimeix i ofega qualsevol expressió de dissidència"

Miquel Barceló
2 min
El glosador Sebastià Adrover, durant la seva intervenció.

ManacorCada any, a mitjan abril, l'espai dels voltants de la fossa comuna de Son Coletes acull familiars de les víctimes i persones que troben conhort de sentir-se hereus de la defensa d'uns valors i d’una lluita que no es detura. Cada any, Son Coletes clama per la justícia i la llibertat.

Aquest diumenge, 87 anys i un dia després de la proclamació de la II República, de bell nou el Comitè de Son Coletes ha tornat a organitzar l’acte d’homenatge als represaliats, a les víctimes de la barbàrie. Un munt de sentiments i recordances, amb poemes i música, transporten la gent a un acte de confirmació i de defensa d’uns valors que avui encara cal defensar, perquè per molts dels 200 assistents a l'acte han reverdit certes formes repressives en un temps de democràcia qüestionada.

Enguany, l'esdeveniment ha servit per donar protagonisme a la branca juvenil independentista Arran, recopilar els successos a Catalunya del darrer any i remarcar la cultura repressiva que sembla haver retornat a Espanya. D'aquí les referències a la situació del Principat i la persecució policial als CDR.

Marta Sancho, llegint el manifest del Comitè de Son Coletes, ha denunciat "el lladrocini dels Borbons" i ha subratllat que la monarquia "representa la tirania que reprimeix fins a l'ofec qualsevol expressió de dissidència". Ha estat, el d'enguany, un homenatge a les víctimes de la repressió franquista amb menys referències històriques i més adaptat a la realitat i a la convulsió que es viu.

L'acte, presentat per la periodista Mercè Pinya, ha donat la veu a la joventut: en format de glosa, a Sebastià Adrover; de música, al duet Lara Gelabert i Joan Mas, i a Maria Àngels Riera, que ha interpretat 'El cant dels ocells'. Ja a la part final s'ha reclamat, des del Comitè de Son Coletes, que les institucions autonòmiques treballin per intervenir a les fosses del Pla de Son Mas, a Portocristo, i al mateix Son Coletes, "on els morts no es cansen de reclamar justícia, justícia, justícia".

stats