Part Forana 16/11/2016

L'Ajuntament de Santanyí pretén evitar que el Fortí passi a ser un bar

Intentarà arribar a un acord amb la Fundació Illes Balears per llogar el monument

Ara Balears
1 min
La delegada municipal de Cala d'Or, Bàrbara Xamena, el batle Llorenç Galmés, i el regidor de Turime, Rafel Batle.

SantanyíLa possibilitat que l’empresa que té llogada l’antiga fortalesa militar del Fortí de Cala d'Or a la Fundació Illes Balears hi pugui exercir una activitat comercial ha posat en estat d'alerta l’Ajuntament de Santanyí. Per això ha demanat a la Fundació que restringeixi el contracte amb l’empresa actual i analitzi la proposta d'un lloguer municipal. Aquest monument està catalogat com a Bé d’Interès Cultural (BIC) des de 1949.

L’Ajuntament de Santanyí ha vist oportú iniciar aquests tràmits abans que el departament de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca dictamini si es pot dur a terme l’activitat econòmica que ha sol·licitat l’empresa. L’objectiu d’aquest projecte que pretén posar en marxa el Consistori és restringir qualsevol activitat comercial que es pugui dur a terme al voltant d’aquest monument, que forma part del patrimoni històric del municipi. La batlessa pedània de Cala d’Or, Bàrbara Xamena, considera que "el Fortí és un monument emblemàtic, que forma part de la nostra història i no ens pareix bé que s’exploti com a bar i en benefici d’un privat. Criem que som els veïns i els nostres turistes els que n'hem de poder gaudir".

Aquesta antiga fortalesa militar va ser construïda l’any 1730 i s’ubica a la punta de Cala Llonga. L’exèrcit la va subhastar i l’any 1878 va passar a ser de propietat privada i a formar part de la urbanització de Cala d’Or. L’any 1992, la propietat la transferí a la Fundació Illes Balears, que redactà i executà un pla de reconstrucció que finalitzà l’any 1995. Des de llavors, la Fundació i l’Ajuntament col·laboren perquè s'hi facin puntuals esdeveniments culturals com concerts ¡ exposicions.

stats