Economia
Part Forana 17/08/2023

L'oli mallorquí mantindrà el preu, a diferència del peninsular, que pot arribar a deu euros el litre

Es preveu una bona campanya de l'oliva, després que durant l'any s'hagin donat també unes bones condicions climatològiques

2 min
Imatge d'arxiu de la tafona de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu a Sóller.

PalmaEls diaris estatals publiquen aquesta setmana que l'oli d'oliva peninsular es pot enfilar fins als deu euros el litre, un preu insòlit. Ara bé, la situació a Mallorca serà diferent, segons ha explicat el president de la Denominació d'Origen (DO) Oli de Mallorca, Joan Mayol: "Aquí mai no ens hem regit pels preus continentals, i, com que a l'illa es preveu una bona collita, el preu es mantindrà".

Això no suposarà, però, que l'oli mallorquí sigui més barat que el peninsular, perquè ja de per si sempre ha estat més "pel sobrecost de produir a l'Illa", ha recordat Mayol. Per això, ara ambdós productes –el local i el peninsular– s'igualaran en cost, ja que el mallorquí ja oscil·la des de fa uns anys entre vuit i deu euros.

La collita d'oliva enguany serà bona, ja que "l'hivern ha estat relativament humit i també hi ha hagut alguna pluja primaveral. Això ha afavorit l'arbre", ha explicat Mayol. Cal recordar que l'olivera és un arbre anyívol –té un any d'esplet i un de poca producció– i l'any passat la campanya ja va ser dolenta.

A la Península, però, les condicions climatològiques no han estat favorables, sinó que la profunda sequera que va colpejar el camp durant el primer semestre de l'any ha passat factura. Les explotacions que sí que hauran patit a Mallorca, però, seran les afectades per la borrasca Juliette. És a dir, les de la serra de Tramuntana, principalment.

Ara bé, això no afectarà significativament el preu global perquè "representen com a molt un 3% de la producció total", apunta el president de la DO. També destaca un lleuger increment del cost del producte, pel fet que a alguns productors també els han augmentat els costos de producció, "però no s'agafarà la mateixa espiral que a la Península", ha sentenciat.

stats