Medi Ambient
Part Forana 21/10/2022

L'homologació de la Ruta de Pedra en Sec: a un pas de ser una realitat

Aquesta acreditació provaria el compromís amb els estàndards de qualitat que ofereix aquest camí senderista avui dia, tant pel manteniment com per la senyalització

ARA Balears
2 min
La Ruta de la Pedra en Sec, GR221, és un dels gran atractius de Mallorca per als senderistes.

PalmaEl Consell de Mallorca ha rebut de mans de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada els informes que acrediten la prehomologació de la Ruta de Pedra en Sec (GR-221). L'homologació de la ruta, segons ha apuntat el Consell en una nota de premsa, prova el compromís amb els estàndards de qualitat que ofereix aquesta ruta avui dia, tant pel manteniment com per la senyalització. De fet, els informes del Comitè de Senders de la Federació de Muntanyisme i Escalada serviran per treballar amb les propostes de millora de la senyalització per completar en els pròxims mesos el procés d'homologació del camí senderista. Ara per ara, s'està treballant amb l'homologació del tram des de Deià fins al Port de Pollença.

La principal raó per homologar la Ruta de Pedra en Sec, segons el Consell, és la seguretat dels caminants que la utilitzaran. El segell de qualitat de Gran Recorregut (GR) indica que l'itinerari està senyalitzat de manera completa i permet l'autoguiatge sense pèrdua i una acció de control i manteniment de les condicions del sender. Per la seva banda, el president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, ha explicat: "La Ruta de Pedra en Sec és una de les joies per al senderisme a Mallorca i s'hi ha fet una feina brutal. Esperam que en un futur es puguin obrir més trams que encara estan en mans de propietaris".

D'altra banda, la vicepresidenta el Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat: "Fa 20 anys que la Ruta de Pedra en Sec es va crear i era de justícia que fos homologada, esperam completar el procés els primers mesos del 2023". Ribot també ha assenyalat que la Ruta de Pedra en Sec "és l'eix vertebrador de la serra de Tramuntana i de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca" i que, per això, "continuarem fent expropiacions per continuar amb la incorporació de nous trams de la ruta".

Cal recordar que les sigles GR designen un sender de gran recorregut homologat, és a dir, un sender senyalitzat, de més de 50 km, utilitzat principalment per excursionistes, que transita per llocs considerats d'interès paisatgístic, cultural, turístic, històric, social, etc. Els senders de gran recorregut conformen una xarxa de camins aptes per a l'oci sostenible, que creuen Europa en totes direccions, unint nacions i pobles.

Característiques de la ruta

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per tal de facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l'entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana. Està dissenyat per presentar un grau de dificultat baix i adreçat a un públic al més ampli possible. D'acord amb el Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2015, la Ruta de Pedra en Sec discorre per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km, distribuïts en vuit etapes, vuit variants que sumen 128,82 km. Tota la ruta té una longitud de 299,56 km.

Amb tot, aquesta ruta proposa descobrir els paisatges construïts amb pedra en sec de la serra de Tramuntana, avui declarada Patrimoni Mundial per la Unesco en la categoria de paisatge cultural. D'aquesta manera, fa possible visitar interessants vestigis històrics; trobar els mites i les llegendes; conèixer les tradicions, l'arquitectura, els costums, la gastronomia i l'artesania d'aquest indret privilegiat de la geografia illenca.

stats