Medi ambient
Part Forana 31/03/2023

L'Ajuntament vol que 77.000 tones de residus de l'hotel Formentor s'aboquin en parcel·les municipals

L'oposició ho qualifica "d'escàndol" i demana per què l'equip de govern "vol resoldre un problema a una empresa privada"

2 min
Les restes són de la demolició de l'hotel Formentor.

PalmaL'Estudi de Gestió de Residus de l'hotel Formentor preveu –per petició de l'Ajuntament– que les escombraries derivades de la construcció i posterior demolició de l'immoble s'aboquin en dues parcel·les municipals (Can Febus i la Vinyeta). La qüestió es va debatre en el ple d'aquest dijous, després de la pregunta del partit de l'oposició, Junts Avançam. "No entenem per què l'Ajuntament ha de guardar els residus dels altres, quan tots els particulars paguen per aquesta gestió", ha assenyalat la regidora de Junts Joana Aina Campomar.

Les restes sumen 77.000 tones, que corresponen a 45.000 metres cúbics, i es volen traslladar a dues parcel·les que en total tenen una superfície de 7.637 metres quadrats. Des de Junts, s'ha fet un càlcul per determinar si les dues àrees tenen l'espai suficient per acollir els residus i han assegurat que no hi caben. "Si s'ocupàs la totalitat de les parcel·les, l'altura del caramull de residus pujaria a 6,5 metres, com a mínim", ha afegit el també membre de Junts, Miquel Àngel March.

Quant al trasllat de tota aquesta quantitat de terra i pedres –que ara són en una zona natural protegida amb el consentiment de Medi Ambient–, serien necessàries més de 3.000 camionades, segons la formació. "És un escàndol, no sabem com s'executarà, per què servirà ni per què s'ha decidit així. No ho entenem", ha lamentat March.

Davant les preguntes de l'oposició, el regidor d'Urbanisme, Tomeu Cifre (Tots per Pollença), ha explicat que les restes serviran per refer el sòl d'una part d'aquestes zones on ara s'aparca. "No són escombraries, sinó que són residus d'excavació, un material que es pot reciclar i revalorar en termes de sostenibilitat", ha sentenciat.

El regidor ha reconegut que no sap si hi cabrà tot i ha recordat que "hi ha més gent que ens du aquest tipus de material que nosaltres tractam i posam a disposició dels veïns per refer camins a cost zero". No obstant això, des de Junts Avançam dubten del tipus de restes que són: "Ningú no sap què hi ha davall la terra".

stats