Part Forana
Part Forana 28/03/2023

Inca aposta per la mobilitat sostenible: el servei de neteja viària serà 100% elèctric i carregat amb energies renovables

L'Ajuntament ha elaborat un nou projecte per millorar la neteja del municipi

ARA Balears
2 min
Si es manté, la vaga afectarà la ciutat durant els dies que més persones la visiten.

PalmaL'Ajuntament d'Inca referma l'aposta per reduir l'ús de combustibles fòssils i garantir una mobilitat sostenible. Per tal d'avançar en aquest projecte, el consistori ha anunciat que tots els vehicles del servei de neteja viària del municipi seran 100% elèctrics i tota l'electricitat que es consumeixi amb el servei serà procedent d'energies renovables.

Aquest projecte, que disposa d'una partida pressupostària de més de 12 milions d'euros, es desenvoluparà, com a mínim, durant els pròxims vuit anys i inclou els serveis d'agranada mecànica i manual, una brigada polivalent, neteja d'embornals, neteges matineres de cap de setmana, neteja d'actes públics, neteja d'equipaments públics i neteges extraordinàries.

A més de l'aposta per la mobilitat sostenible, l'Ajuntament d'Inca ha previst també diversos canvis que milloraran les tasques de neteja dels carrers del municipi. La tinent de batle de Serveis del consistori municipal, María del Carmen Oses, ha destacat que aquest projecte permetrà que el servei municipal sigui més "sostenible i efectiu".

Per una banda, han anunciat que des de l'inici d'aquest nou model de neteja viària es dividirà el municipi en tres zones per tal d'estandarditzar els serveis d'acord amb una freqüència per a l'agranada mecànica i una altra per a l'agranada manual. D'aquesta manera, farà un important augment de l'agranada a tots els barris de la ciutat i així s'aconseguirà augmentar un 188% els metres lineals de via pública de neteja per setmana.

En aquest sentit, el batle d'Inca, Virgilio Moreno ha remarcat que des del consistori han fet una feina prèvia "molt exhaustiva" per tal que el nou plec de condicions inclogui "tota la casuística del municipi i, a més, sigui sostenible i respectuós amb l'entorn".

D'altra banda, l'ajuntament inquer també ha informat que per tal de garantir la millora del servei de neteja viària i facilitar la feina dels treballadors municipals, el nou contracte preveu també la incorporació d'un nou vehicle, que augmenta el planter fins als quatre. A més, també s'augmentarà l'equipament amb una nova bufadora elèctrica.

Així, el nou sistema permetrà pal·liar un dels problemes que hi havia fins ara, els renous. Amb els nous estris i la maquinària gairebé s'eliminarà el so. Paral·lelament a la millora material, el servei de neteja viària està previst que augmenti amb la incorporació de sis nous operaris.

Un altre dels punts que canviaran amb aquest nou projecte és el nombre de papereres existents a Inca. Segons ha detallat el consistori, s'instal·laran arreu del municipi 300 noves papereres, que podrien ampliar-se fins a 700.

A més, l'ajuntament inquer ha informat d'un nou servei per evitar que les possibles festes dels caps de setmanes converteixin alguns indrets del municipi amb zones on s'acumulen residus. D'aquesta manera, s'ha creat un servei de neteges matineres especial els caps de setmana. Així, els dissabtes i diumenges es farà una neteja a primera hora del matí per retirar restes de botellada o altres residus que s'acumulin als carrers del municipi.

stats