Inca acollirà el Museu de l'Educació de les Balears

L'Ajuntament cedeix al Govern un pavelló al quarter General Luque per a un projecte que començarà l'any que ve

Representants polítics i de l'educació durant la visita al pavelló cedit per l'Ajuntament.
M. Barceló
10/12/2018
2 min

IncaL'educació a les Balears disposarà d'un museu propi a Inca. Aquest dilluns, l'Ajuntament i la Conselleria d'Educació i Universitat han signat el conveni de cessió d'un pavelló del quarter General Luque, en el qual el Govern classificarà tot el material de patrimoni escolar que ara és a l'antiga escola industrial.

El projecte preveu reunir en el mateix edifici un arxiu i una biblioteca i habilitar sales d'exposició amb el material que s'ha anat acumulant del patrimoni historicoeducatiu de l'Arxiu Museu de l'Educació, una part del qual s'ha exposat aquestes darreres setmanes al Claustre de Sant Domingo d'Inca.

Aquesta exposició fou visitada per una bona part dels 130 professionals internacionals de la història de l'educació que participaren en les Jornades Científiques de la Societat Espanyola de Patrimoni Historicoeducatiu (SEPHE) i causà una extraordinària impressió als investigadors.

La cessió d'espai per al futur museu es fa per un període de 50 anys. Durant el primer trimestre del 2019 s'espera poder iniciar el condicionament dels 1.240 m2 que ofereix el pavelló, segons ha anunciat la Conselleria.

La intenció del Govern amb aquest projecte, que té el suport de la Universitat a través del Grup d'Estudis d'Història de l'Educació, és disposar d'unes instal·lacions i una oferta semblant al Museu Pedagògic de Galícia (Mupega), obert el 2004, que és l' únic d'aquestes característiques de tot l'estat espanyol.

Per tant, el d'Inca seria el segon centre d'Espanya a reunir arxiu, biblioteca i sales d'exposició, i igual que el gallec seguiria la pauta marcada pel museu de Rouan (França) a l'hora d'oferir una àmplia mirada a l'evolució educativa del passat segle.

Martí March i el batle, Virgilio Moreno, durant la signatura de cessió del pavello del quarter General Luque.

El Govern té habilitada un partida de 425.000 euros per condicionar el pavelló cedit per l'Ajuntament. A partir de la reforma que s'ha de realitzar, hi ha esperances que a final del 2019 es pugui tenir bastant avançada, sinó completada, la mudança de tot el fons documental que ara es troba a l'escola industrial, i en una segona fase se'n traslladarà la part arxivística.

A la signatura del conveni entre l'Ajuntament i la Conselleria d'Educació i Universitat, a més del batle, Virgilio Moreno, i el conseller Martí March, hi han assistit la directora general de Formació Professional, Maria Alorda; el president del Consell Assessor del museu, Bartomeu Llinàs; el president del Consell Escolar de les Illes Balears, Pere Carrió, i Bernat Sureda, catedràtic de Teoria i Història de l'Educació de la UIB, entre d'altres.

La idea del projecte de Museu de l'Educació sorgí el 2001. El 2010 es va adaptar el conveni per fer les obres i després d'un període d'hibernació, durant el Govern del PP, la Conselleria d'Educació es disposa ara a engegar-lo definitivament.

Reforma del CEIP Llevant

La visita a Inca del conseller March ha servit també per anunciar una important reforma al CEIP Llevant, amb un inversió de 400.000 euros per rehabilitar el centre i construir-hi un gimnàs.

stats