Part Forana 10/03/2022

La Finca del Galatzó de Calvià recupera les marjades d'oliverar i tindrà una producció agrària útil

En concret es recuperen set hectàrees a Na Llaneres

ARA Balears
1 min
Oliveres cap a la llum de l’eternitat

CalviàLa Finca del Galatzó de Calvià recupera les tradicionals marjades d'oliverar, que tindran una producció agrària útil. En concret, les actuacions del Consistori pretenen recuperar set hectàrees de bancals d'oliveres: les de Na Llaneres (prop dels molins hidràulics) i les situades entre el camí vell i es Tramuntanal, segons explica l'Ajuntament de Calvià en una nota.

L'explotació d'olivera és típica de la zona i va ser un dels elements essencials per aconseguir la declaració de la serra de Tramuntana Patrimoni Mundial. Actualment, es troben en un "procés d'abandonament i colonització per part de la vegetació natural. Per això és necessari recuperar zones agrícoles que tradicionalment eren olivars, vinyes, garrovers o fruiteres", diu el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Rafel Sedano.

Antigament, aquest tipus d'explotació estava present en una gran superfície de la finca, però a poc a poc es va anar reduint en superfície. Ara, les darreres zones dedicades al cultiu de l'olivera dins la finca només es troben a dues àrees: es Tramuntanal i Na Llaneres.

Intervencions per a la recuperació

Per a la recuperació dels cultius tradicionals d'aquestes marjades i el seu valor paisatgístic, s'han hagut de talar pins, desbrossar càrritx i mates i podar arbres. Un cop recuperades les marjades, quedaran incorporades com a superfície agrària útil dins l'explotació agrícola, i seran llaurades i novament explotades amb cultius tradicionals. També es preveu plantar nous exemplars d'oliveres, així com la recuperació dels arbres existents, potenciant la gestió ambiental d'aquest territori i compensant la tala d'arbrat que ha estat necessari per a la recuperació del paisatge agrícola.

stats