Serveis Socials
Part Forana 04/11/2022

Els municipis rebran 56,4 milions d’euros per finançar els serveis socials

El Consell de Mallorca i el Govern repartiran els doblers, que serviran per incrementar el nombre de treballadors i educadors socials

2 min
220908   Gent major, Dependencia, Gent gran desenfocada 2

PalmaEl Consell de Mallorca i el Govern destinaran 56.496.319 euros a finançar els serveis socials dels municipis de Mallorca. Ambdues administracions han signat avui, amb els 40 municipis de l'illa i la Mancomunitat del Pla, els convenis que defineixen les partides pressupostàries per costejar els serveis socials municipals de 2022, 2023 i 2024.  Del total, 26.980.604 euros els aporta l’Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), mentre que els 29.515.715 euros restants són a càrrec de la Conselleria d’Afers Socials i Esports.

Segons han explicat des del Consell, la distribució d’aquesta partida es fa segons les necessitats específiques de cada consistori, per tal de garantir la mateixa qualitat en el servei independentment del lloc de residència de les persones usuàries. L’aportació es distribueix tenint en compte el factor poblacional; en particular, el nombre de persones majors de 85 anys i menors de 14 que hi ha als diferents municipis, així com el nombre d’expedients amb els quals es treballa i el d’usuaris atesos pels serveis socials locals. Aquest finançament contribuirà a cobrir les despeses derivades tant de les intervencions individuals o familiars dels professionals com del treball comunitari, i a millorar les instal·lacions dels centres dels serveis socials comunitaris per tal que siguin espais accessibles i garanteixin la intimitat dels usuaris.

Dels 56,4 milions d’euros que distribuirà l’IMAS entre tots els municipis de Mallorca, la Conselleria d’Afers Socials i Esports n’aportarà 8.944.644,54 el 2022 i un 15% més el 2023 i el 2024, per la qual cosa arriben als 10.285.535,37 euros cada any. Per la seva banda, l’IMAS en destinarà 12.616.730,72 al 2022 i la mateixa quantitat de 7.181.936,85 euros als anys 2023 i 2024.

Més professionals

Aquests doblers serviran també per incrementar de manera progressiva els professionals dels serveis socials municipals, ja que la quantitat de professionals per habitant haurà d’augmentar. En concret, passarà dels dos actuals (un treballador social i un educadors social) per cada 7.500 habitants a dos per cada 5.000 el 2024. La Conselleria d’Afers Socials ja va establir en el darrer Pla de Finançament dels Serveis Socials Comunitaris Bàsics que el compliment d’aquestes ràtios seria condició per rebre la inversió.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, juntament amb la consellera d’Afers Socials i Esports del GOIB, Fina Santiago, i la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, han formalitzat avui la signatura dels convenis amb els batles i batlesses dels ajuntaments mallorquins i amb la presidenta de la Mancomunitat Pla. A l’acte, que s’ha duit a terme a la sala de plens del Consell de Mallorca, hi han assistit també la vicepresidenta segona de l’IMAS, Magdalena Gelabert; el director general de Planificació, Equipaments i Formació, Juan Manuel Rosa, i Àngels Candel, directora insular de Suport Territorial, departament encarregat de gestionar i distribuir el pressupost dels convenis, que, per primera vegada, tenen una vigència de tres anys. Això suposa més estabilitat per als ajuntaments, els quals saben de quina aportació disposen i poden planificar millor els seus serveis.

stats