Part Forana 10/01/2023

Calvià ret homenatge a les dones assassinades per violència masclista

L'Ajuntament organitza cada mes un acte de commemoració de les víctimes

2 min
Una cinquantena de treballadors de l'Ajuntament han assistit a l'acte.

CalviàL'Ajuntament de Calvià ha retut homenatge a les 49 dones assassinades durant el 2022 en mans de les seves parelles o exparelles. A l'acte, que es fa periòdicament al municipi, s'han llegit els noms de les dones assassinades d'ençà de l'octubre, quan es va fer el darrer homenatge, i s'han recordat les 1.184 dones assassinades des que es tenen registres.

"El masclisme és terrorisme i no entenc com no sortim al carrer. Quan ho deixarem de normalitzar? Ens han de matar pel carrer? Les vides de les dones no semblen ser tan importants com la inflació o el preu dels carburants". Així de contundent s'ha mostrat la regidora d'Igualtat, Nati Francés, qui també ha recordat que la violència masclista "no és una curolla de les 'feminazis': ens maten".

L'homenatge de Calvià difereix de la resta d'actes que se celebren habitualment a altres municipis quan assassinen una dona. A Calvià, no es fa l'habitual minut de silenci, sinó que cada mes es llegeixen els noms de les víctimes i es relata com varen morir. "Ja basta de silenci. El feminisme no necessita que callem, hem de contar allò que passa i recordar que les dones moren", ha explicat Francés.

La regidora ha aprofitat per interpel·lar els homes i demanar la seva participació activa en la lluita feminista: "Us necessitam activament, les feministes ja no podem fer res més enllà del que feim". En el seu torn de paraula, el batle, Alfonso Rodríguez Badal, ha secundat el missatge de Francés: "Si els homes callem i no som part activa públicament tindrem només la meitat de força que podem tenir. És la nostra obligació i el nostre deure".

Aquesta iniciativa arrancà l'any 2015 i des de llavors s'ha fet gairebé cada mes. A més, s'hi inclou la participació de les escoles, ja que en cada ocasió es fa a un nucli diferent on els nins del centre d'aquell indret han preparat activitats prèvies per retre l'homenatge. En aquesta ocasió, s'ha celebrat a les escales de l'Ajuntament i no ha comptat amb la participació de cap centre, sinó que s'hi ha convidat la presidenta de l'IBDona, María Durán.

stats