Part Forana 12/11/2020

El batle de Manacor, al Govern balear: "No ens deixeu sols"

Miquel Oliver torna a reclamar –sense èxit– que els policies dedicats a vigilar el confinament perimetral es destinin a patrullar per controlar el compliment de les restriccions pel coronavirus

Catalina Riera
3 min
Control de carretera a un dels accessos de Manacor.

PalmaL'Ajuntament de Manacor se sent incomprès per part del Govern. "No ens deixeu sols", ha dit el batle, Miquel Oliver, aquest dijous, tot i que ell mateix ha assegurat que ja s'ha fet tard. "Ens hem sentit molt sols", ha afegit en la roda de premsa urgent convocada arran de la decisió de la Conselleria de Salut d'allargar el confinament perimetral de la ciutat. "No pot ser que es decreti el confinament des de la distància i no es tingui en compte l'administració [l'Ajuntament], que al cap i a la fi acaba gestionant la situació", hi ha insistit. El batle ha reclamat una altra vegada que el Govern ho reconsideri, però ha estat en va, i l'assessora tècnica pel desconfinament, Margalida Frontera, ha defensat poques hores més tard que es mantingui el confinament del nucli.

"No es pot garantir ni el tancament del nucli ni el control del poble", ha admès Oliver. L'ARA Balears ja va avançar que Manacor no té prou recursos per assegurar el confinament perimetral, ni tan sols comptant amb la Policia Nacional, i que durant les primeres setmanes moltes entrades i sortides han quedat sense vigilància. Oliver ha concretat que el poble té 18 carreteres d'accés, a més del tren: "36 possibilitats d'entrar o sortir de Manacor", i no hi ha prou ulls per vigilar-les dia i nit. De fet, fins aquest dimecres no s'havien començat a fer controls sistemàtics al transport públic que duu a la ciutat, segons ha admès Frontera. Segons IB3, aquest dijous també s'han enviat policies nacionals de Palma a reforçar el dispositiu de Manacor.

Un ciutadà, ensenyant un justificant a un policia nacional en un dels accessos de Manacor.

La Policia Local de la ciutat té una plantilla de 90 persones i Oliver ha destacat que el cos es troba en una situació "dramàtica" per la sobrecàrrega de feina que els ha dut a anul·lar els dies lliures i a canviar agents d'unitat, canvis que "no han bastat".

Segons Oliver, els policies locals i nacionals, que ara es dediquen a controlar els accessos a la població sense arribar a tots, haurien de patrullar pels carrers de la ciutat per controlar el compliment de les restriccions per a la prevenció del coronavirus. Frontera, en una roda de premsa posterior i arran de les preguntes dels periodistes sobre la situació a Manacor, ha apel·lat a la importància de la "responsabilitat individual" pel que fa al compliment de les mesures contra el coronavirus.

La prohibició d'entrada i sortida de la ciutat sense motiu justificat durant les dues darreres setmanes no ha aturat el virus, tot i que sí que n'ha millorat les xifres. Quan Manacor es va confinar dins del nucli urbà, la incidència acumulada del covid-19 a 14 dies era de 662 casos per cada 100.000 habitants, segons les dades de la Conselleria de Salut. Ara la taxa ha davallat fins a 572. Això, segons Frontera, demostra l'eficàcia del confinament perimetral. "S'ha demostrat que s'està pal·liant una situació epidemiòlgica molt complicada que hi havia a la zona", ha assegurat. A més, ha remarcat que la restricció de la mobilitat no només fa que davallin els contagis a l'àrea confianda, sinó també a les poblacions del costat.

Oliver també ha reclamat més transparència amb les dades del coronavirus per part del Govern. Ha exigit que els ciutadans que no poden entrar i sortir del municipi com a mínim puguin tenir cada dia les xifres de la situació al municipi. També ha demanat "suport permanent" al Govern. A més, ha recordat la

Oliver també ha agraït l'esforç del personal sanitari que treballa a Manacor i dels ciutadans que "des de fa dues setmanes han vist reduïda la seva vida social". Però també ha demanat responsabilitat: "com més incompliment hi hagi, més durarà", ha avisat amb referència al confinament. "Les actituds egoistes no es poden permetre", ha remarcat.

stats