Part Forana 14/11/2022

Arrelam demana que la plaça de Caimari es reformi segons el parer dels caimariencs

El grup de l'oposició proposarà al Ple d'aquest dimarts que el nou projecte es triï a través d'un concurs d'idees

2 min
L'avantprojecte, encarregat per l'Ajuntament de Selva a Marès Arquitectura, preveu substituir una plataforma plana per unsuperfície a tres nivells.

PalmaArrelam, grup a l'oposició a l'Ajuntament de Selva, demanarà al Ple d'aquest dimarts que es redacti un projecte de reforma de la plaça Major de Caimari, tenint en compte el parer dels veïns i les entitats del poble. "Després de la consulta pública, l'Ajuntament hauria d'elaborar un nou projecte a través d'un concurs d'idees", ha explicat Biel Morro, regidor i portaveu d'Arrelam. "La setmana passada, el batle de Selva, Joan Rotger, va anar a Caimari per mostrar als caimariencs l'avantprojecte que ja està presentat al Consell. Aquest projecte és un encàrrec que l'Ajuntament ha fet a un despatx d'arquitectura d'Inca. I aquesta no hauria de ser la manera d'actuar de l'Ajuntament, primer hauria d'haver demanat als caimariencs què és que volen", afegeix Morro.

Joana Maria Coll, d'El Pi, ha avançat que votarà de manera favorable a la proposta que Arrelam presentarà al ple. "Jo vaig ser a la reunió informativa a Caimari de la setmana passada. Vaig veure que aquella proposta de Rotger no va agradar gaire als veïns que hi assistiren, perquè la reforma preveu fer una plaça totalment nova i que té poc a veure amb la plaça d'ara", explica Coll. "La reforma més sensata seria aquella que deixàs la plaça al mateix nivell que es troba ara, i que s'hi afegissin elements embellidors", comenta la regidora d'El Pi.

Una plaça amb marjades

L'avantprojecte de reforma de la plaça Major de Caimari, redactat per l'estudi d'arquitectura Marès, preveu substituir la plataforma central i envoltada de pedrissos, per tres superfícies a diferents nivells, com si fossin tres marjades. Aquesta reforma causaria canvis substancials per a la vida social del poble, ubicat en una vall, i mancat de grans superfícies planes.

"Dia 28 d'octubre, el batle va convocar un ple extraordinari per aprovar l'avantprojecte, i així poder-lo presentar al Consell de Mallorca per optar a la subvenció del Consorci de la Borsa d'Allotjaments Turístics. El batle ens va convocar hora per hora, un dematí de dia feiner, i els regidors de l'oposició no hi vàrem poder anar. Això demostra una manera d'actuar que no és la correcta", explica Morro, d'Arrelam.

L'antiga bomba d'on sortia l'aigua del'aljub és modernista. L'aixeta té forma de cap d'animal.

L'avantprojecte en qüestió té un pressupost de més d'1'1 milions d'euros. Segons l'Ajuntament, si finalment és un dels projectes seleccionats pel Consell, rebrà una subvenció de més 400.000 euros. La resta del pressupost seria finançat amb fons municipals, i les obres començarien a final del 2023. El projecte preveu un gran moviment de terra, perquè suposaria desfer una gran obra d'enginyeria de fa més de 100 anys, que va aconseguir dotar un poble malplà d'una gran superfície plana. L'actual plaça de Caimari fa 2.500 m2, i està envoltada de pedrissos de pedra viva, que l'aïllen del trànsit rodat i proporcionen seguretat a infants i persones grans. A una part del subsol de la plaça hi ha un gran aljub, amb una capacitat de 900 m3. La reforma hauria de conservar aquest aljub perquè està inclòs en el catàleg municipal de patrimoni. En canvi, la bomba modernista de ferro per on antigament sortia l'aigua de l'aljub, ni tampoc els pedrissos de pedra, no figuren al catàleg municipal.

stats