Política
Part Forana 07/02/2023

Armengol sobre el cable elèctric d'Alcúdia: "No es pot dir que atempta contra la salut humana"

La presidenta ha defensat, arran d'una pregunta d'El Pi, la necessitat de la segona conexió amb la Península

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha pronunciat per primera vegada durant el ple d'aquest dimarts sobre la qüestió del segon cable elèctric amb la Península i n'ha defensat la necessitat arran d'una pregunta d'El Pi: "És una connexió necessària per no dependre de les energies fòssils que sí que són un problema".

En la seva intervenció, el diputat Josep Melià ha demanat que el Govern que es comprometi a defensar l'entrada del cable per la badia d'Alcúdia. "No heu contestat a la pregunta de si adoptareu el compromís", ha retret Melià, mentre que Armengol ha assegurat que "encara no hi ha cap projecte definit".

Representants de la plataforma de Veïnats Afectats pel Cable (VAAC) han acudit també a la sessió per mostrar suport a la pregunta d'El Pi: "Volem el consens de tots els partits per aconseguir canviar el traçat", han explicat.

Els representants de la VAAC a la plenària d'aquest dimarts.

Melià ha demanat que la infraestructura afecti la menor quantitat de nuclis urbans possible, ja que "la salut humana ha d'anar davant de tot". Armengol ha carregat contra el diputat per la seva afirmació sobre el possible impacte en la salut dels veïns.

"No es pot dir que atempta contra la salut de les persones. Allò que sí que és perillós són les tèrmiques que generen contaminació ambiental i afavoreixen el canvi climàtic", ha sentenciat la presidenta.

A la recerca del consens

La plataforma de Veïnats Afectats pel Cable (VAAC) s'ha reunit en els darrers deu dies amb sis dels vuit grups parlamentaris per arribar a un consens polític i fer un front comú. "Tenim el suport d'El Pi, el PP, Vox, Ciutadans i els de Podem ens han dit que entenen les nostres reclamacions", ha explicat el portaveu de la VAAC, Sebastià Pujol.

L'objectiu és aconseguir que es descarti el projecte completament, o, en cas contrari, que es planifiqui l'entrada del cable per la badia d'Alcúdia i no per la de Pollença com està previst en el Pla Estatal de la Xarxa de Transport d'Energia Elèctrica. "La planificació no preveu l'alternativa 0, que és reduir el consum elèctric de l'arxipèlag per no necessitar aquesta connexió amb la Península", ha lamentat el portaveu.

Des de la Plataforma han avançat que aquest dimarts es reuniran amb el PSOE, mentre que amb els de MÉS estan a l'espera que els responguin: "Volem que tots els partits estiguin d'acord i presentin una proposició no de llei al Parlament, però primer tots d'acord amb el document".

stats