Part Forana 01/04/2019

L'agricultura ecològica de Mallorca aposta pels plàstics biodegradables

El nou protector dels cultius es dissol a la terra en menys d'un any

Ara Balears
2 min
L'acord per substituir els plàstics beneficiarà 15 explotacions.

PorreresQuinze productors i productores de Mallorca, inscrites en agricultura ecològica, han fet el pas i han substituit el plàstic d'encoixinat convencional per plàstic biodegradable, segons ha informat l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca (Apaema).

El plàstic d'encoixinat s'empra tradicionalment en agricultura per evitar la competència entre el cultiu hortícola i les plantes espontànies, protegeix del sòl i l'escalfa. Aquesta acció tindrà un impacte positiu sobre el medi ambient perquè no deixarà residus i s'estalvien recursos naturals en la seva fabricació.

El canvi ha estat possible gràcies a l'acord entre l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema) i Mallorca Preservation Fund (MAPF), les quals han signat un conveni de col·laboració que ha de durar tres anys.

Durant aquest temps, Apaema coordinarà la compra conjunta de plàstic biodegradable per als seus socis i MAPF subvencionarà amb un percentatge el sobrecost que té aquest plàstic respecte del convencional.

Fins ara, la substitució no havia estat possible a causa del sobrecost que té la versió biodegradable a diferència del plàstic convencional, molt més assequible. Gràcies a l'ajuda econòmica de Mallorca Preservation Fund, els pagesos han obtingut un preu competitiu que els ha permès fer el canvi.

Quinze explotacions beneficiades

Amb la primera comanda s'han adquirit 1.533 kg de plàstic, que suposen 60 quilòmetres lineals, i se'n beneficiaran 15 explotacions ecològiques. El nou plàstic, que està fabricat amb matèries primeres naturals compostables, es dissol a la terra en menys d'un any i té les mateixes avantatges que el plàstic convencional.

Fent-ne ús, però, s'evita la generació de l'equivalent en residus plàstics, que tarden centenars d'anys a degradar-se i que en massa casos s'abandonen a la mateixa finca deixant una imatge poc amable del camp mallorquí.

stats