Part Forana 04/11/2019

Manacor aprova el Pla General de manera provisional, després de 40 anys d'urbanisme a la carta

El PP, que hi donà suport en l'aprovació inicial, ara se'n desmarca i hi vota en contra

M. Barceló
2 min
El portaveus del pacte i els responsables tècnics del Pla General, durant la seva presentació.

ManacorDesprés de 40 anys d’espera i d'aplicar un urbanisme a la carta, segons han recordat el partits del pacte de govern, el Pla General (PG) de Manacor s’ha aprovat de manera provisional aquest dilluns, a l’espera d’una aprovació definitiva per part del Consell de Mallorca que permeti dotar l’Ajuntament d'un nou marc referencial de futur per a l’ordenació urbanística. El pla té un termini de 12 anys per desenvolupar-se i ho farà en tres fases quadriennals.

L’aprovació s’ha fet amb els vots a favor del pacte d’esquerres (MÉS-Esquerra, PSOE i UP), d’AIPC i El Pi, grup que amb el PP el va impulsar durant el mandat anterior. En canvi, els conservadors se n’han desmarcat i hi han votat en contra, tot i que en l'aprovació inicial ho feren a favor.

Tots els partits han censurat el canvi de vot del PP i l'han acusat d'estar sotmès a determinats poders econòmics. La portaveu conservadora, Maria A. Sansó, ho ha justificat assegurant que "hi ha un canvi d'escenari" i que el centre de la ciutat no es podrà desenvolupar, com tampoc crear més habitatge, amb la qual cosa, segons ella, els preus del lloguer es dispararan.

"És el millor pla general possible, res s’acaba amb ell i comença el Manacor que volem entre tots", ha dit el batle, Miquel Oliver, hores abans de l’inici del ple, en què el pacte de govern ha fet la presentació dels trets més importants del document. La regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa, n’ha explicat els avantatges i ha remarcat el fet que es posi fi a la incertesa a què s’enfrontaven la majoria de gran projectes urbans, amb l’amenaça de continuar pagant xifres astronòmiques per haver d’expropiar zones verdes d’un planejament vigent (les Normes Subsidiàries) que estava sobredimensionat.

Accés a l'habitatge

Hinojosa ha destacat que "hi ha tres aportacions clares del govern d’esquerres, tot tenint en compte que no es podien fer canvis substancials si no es volia tornar a la casella zero". En concret, ha fet referència al pla d’acció que es destinarà a afavorir l’accés a l’habitatge i la millora del paisatge urbà, a la introducció del sistema de cooperació, en el qual l’Ajuntament ha de dur el lideratge a l’hora de crear nous espais urbans.

Instant en què es vota el Pla General amb el vot de tots els partits menys el PP (dreta)

El Pla General ha rebut el vistiplau de 25 d’organismes amb competències en l’ordenació urbanística i 926 al·legacions (138 de les quals s'han acceptat), i suposa una eina per marcar el Manacor del futur. El nou planejament redueix el sostre d’habitants de 207.664 –marcats a les Normes Subsidiàries de 1980– a 74.783.

El nou document urbanístic inclou un pla especial per al centre històric de Manacor ciutat i un pla director de l’espai públic, i estableix l’entorn dels molins de Fartàritx i part de la illeta de l’antiga fàbrica de Majorica com a nous parcs urbans.

stats