Parlament
Política Parlament 30/11/2023

Vox esmena els pressupostos: exigeix 20 milions per implantar la lliure elecció de llengua

Ribas adverteix el PP que necessita els seus vots per tirar endavant els comptes

2 min
Idoia Ribas aquest dimarts al Parlament

PalmaVox no en té prou amb el compromís verbal del Govern amb la implantació de la lliure elecció de llengua a les escoles. El partit d'extrema dreta ha presentat una esmena als pressupostos de l'Executiu, que estan en fase de tramitació parlamentària, i exigeix que s'incrementi la partida destinada a educació en 20 milions d'euros per finançar aquest pla en el primer trimestre del proper curs. "El PP està governant sense majoria absoluta", ha advertit la portaveu del grup de Vox, Idoia Ribas: "Necessita arribar a acords per poder tirar endavant les seves iniciatives". En aquest sentit, ha assegurat que l'extrema dreta farà valer els seus set vots. La formació torna a deixar en dubte que el PP, si no es doblega a aquesta exigència, pugui tirar endavant els primers comptes del mandat de Marga Prohens.

Ribas ha assegurat que reclamen aquesta xifra després de consultar-ho amb "patronals, associacions i diferents entitats del món educatiu". "El pla de llibertat d'elecció de llengua preveu una disminució de ràtio a les aules molt important", ha exposat la diputada d'extrema dreta: "Començam amb aquests 20 milions d'euros i s'ampliarà en cas que sigui necessari". En aquest sentit, Vox veu aquesta quantitat com un "incentiu" perquè les escoles s'adscriguin al pla per aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles, que es podria modificar una vegada se sàpiga quants centres la reclamaran.

El Govern va argumentar que no preveia una partida específica per aplicar la lliure elecció de llengua als pressupostos perquè desconeixia el cost que podia tenir. "No sabem quants centres podrien entrar voluntàriament a demanar-ne l'aplicació a Primària i al primer cicle de Secundària", va argumentar el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, durant la presentació dels comptes. No obstant això, Ribas ha defensat que Vox té una opinió diferent al respecte: "S'ha de pressupostar perquè pugui tenir aquest romanent i poder-l'hi destinar". Des del PP, el portaveu del grup, Sebastià Sagreras, s'ha limitat a dir que analitzaran "totes les esmenes amb la ferma voluntat d'arribar a acords i consensos". "És un pla pilot, es desconeix quins centres s'hi acolliran", ha dit sobre l'aplicació de la lliure elecció de llengua.

La lliure elecció de llengua va ser el requisit que Vox va posar al PP per tirar endavant el sostre de despesa del Govern, i la seva dotació, almenys amb vista al primer trimestre del proper curs, és la demanda que posen ara damunt la taula, a les portes de l'aprovació dels pressupostos. En paral·lel, Ribas també ha anunciat esmenes per "alleugerir la càrrega fiscal" i per als autònoms, així com per posar en marxa un pla de mobilitat amb autobusos públics al polígon de Son Castelló, com, ha dit, reclamaven els empresaris de la zona.

Vox exigeix, a més, que es destinin 150.000 euros a fer auditories als organismes públics de les Illes i que se suprimeixin les subvencions a sindicats, patronals i partits polítics, malgrat que la mateixa Ribas ha admès que Vox no ha renunciat a les ajudes públiques que li pertoquen com a partit. "El dia que es retirin les subvencions als partits, Vox ho acceptarà de bon grat", ha dit, però mentre els altres partits les cobrin ells també ho faran.

stats