Parlament
Política Parlament 15/11/2023

Sánchez critica el tancament de l'Oficina Anticorrupció balear al discurs d'investidura

Vox insta el Parlament a rebutjar l'elecció del socialista

2 min
Arribada de Pedro Sánchez al Congrés, on se celebra el primer dia del debat d'investidura en què Sánchez exposa el nou programa de Govern i demana la confiança a la Cambra per revalidar el seu mandat a la Moncloa.

PalmaEn el seu discurs d'investidura, el candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, ha llançat un dard contra el Govern del PP a les Balears. Sánchez ha criticat el tancament acordat pel PP i Vox de l'Oficina Anticorrupció, que ha deixat les Illes fora de la xarxa d'organismes homòlegs al conjunt de l'Estat. El socialista ha denunciat, a més, que tant els conservadors com l'extrema dreta "promouen l'opacitat" a les declaracions de béns públiques, perquè ara tindran "caràcter reservat". En paral·lel, Sánchez també ha carregat contra les pujades de sous dels alts càrrecs en diferents punts de l'Estat, després que l'Executiu de Marga Prohens hagi decidit incrementar les retribucions del seu Govern un 7,5% a partir del 2024, encara que el PSIB ja ha dit que comparteix la decisió i no presentarà cap esmena en contra.

Des del PSIB, Iago Negueruela ha lamentat aquesta menció per part de Sánchez. "Abans érem coneguts per la innovació en molts aspectes", ha exposat, i ha assegurat que, a diferència del debat d'investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, que no va comptar amb els suports necessaris, en aquests moments no hi ha "un candidat fake" a la presidència. Sigui com sigui, les declaracions de Sánchez han tingut lloc en paral·lel a les crítiques que ha rebut per part del PP i Vox per la investidura. La portaveu del grup parlamentari d'extrema dreta, Idoia Ribas, ha anunciat el registre d'una Proposició No de Llei que es debatrà el proper dimarts al Parlament per declarar el "rebuig ferm i enèrgic a la investidura de Sánchez". "Instam el Parlament que es pronunciï i la rebutgi, després d'una llei per amnistia als polítics colpistes catalans". El text també promou "declarar que els diputats que votin a favor d'una llei d'amnistia o d'una investidura que la contempli com a contrapartida, seran responsables d'aquesta traïció sense precedents". Ribas també ha insistit que Vox dona suport a totes les mobilitzacions contra la investidura que s'han produït en els darrers dies a Palma.

Des del PP, el portaveu del grup, Sebastià Sagreras, ha lamentat que Sánchez hagi estat "capaç de superar totes les línies vermelles tramitant una amnistia que va en contra de la separació de poders i l'estat de dret". En aquest sentit, el conservador ha acusat el diputat de MÉS al Congrés (dins de la coalició amb Sumar), Vicenç Vidal, de ser "inútil". "Els catalans han aconseguit 6.300 milions per als seus trens de Rodalies; Coalició Canària la gratuïtat total del transport públic... Què ha aconseguit ell?", s'ha preguntat, lamentant que l'acord entre el PSOE i Sumar parli de "bonificacions al transport públic i de reduccions de preu", en lloc de la gratuïtat total.

Al seu torn, el portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Lluís Apesteguia, ha defensat que Sánchez "ha llegit millor" que el PP els resultats de les eleccions: "Pactar amb qui estàs d'acord no té mèrit". A més, ha apuntat al clima de crispació que es genera a les manifestacions contra el PSOE: "És el que fa l'extrema dreta quan s'empodera".

stats