Parlament
Política Parlament 27/11/2023

Sa Unió de Formentera es planteja retirar-se com a soci estable del PP

El seu únic diputat al Parlament ho valora com a representant de "totes les dones i homes d'aquesta illa"

2 min
Llorenç Córdoba en una fotografia d'arxiu

PalmaEl suport del soci més estable del PP trontolla. El diputat de Sa Unió de Formentera i president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, ha assegurat en un missatge publicat per Europa Press que s'està plantejant "seriosament" retirar-se com a soci estable del Govern dels conservadors. En l'escrit, Córdoba es limita a expressar aquests dubtes "com a persona pública i privada i com a president del Consell, representant totes les dones i homes d'aquesta illa". No ha concretat si els seus dubtes es deuen a la polèmica pel nomenament per a un alt càrrec d'una persona processada per una presumpta agressió sexual (l'ARA Balears ha intentat contactar-hi sense èxit).

Sigui com sigui, el comunicat ha arribat poc després que el vicepresident del Govern, Antoni Costa, hagi deixat clar que no es planteja dimitir per haver nomenat Juan Antonio Serra Ferrer com a gerent de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (Ibetec). El Govern el va destituir aquest dissabte després que es fes públic que la Fiscalia li reclama tres anys de presó per, presumptament, haver intentat besar i llepar una dona en un restaurant a Palma, i després haver clavat un cop de puny a un agent de policia que el volia detenir. "Quan divendres a la nit vaig conèixer l'obertura de judici oral i, especialment, els escrits de l'acusació, vaig veure que m'havia equivocat, i en qüestió d'hores vaig decidir-ne la destitució immediata", ha dit el vicepresident.

Durant la campanya electoral del 28-M, el PP va lluitar amb intensitat per obtenir el diputat per Formentera: aconseguir-lo li va donar força negociadora davant Vox. La formació havia obeït des de llavors les directrius del conservador en la major part de les votacions al ple. Si retira el suport als conservadors, el PP quedarà sense el seu soci més estable. Encara que Córdoba ha assegurat en el comunicat que valora aquesta decisió al marge del partit (Sa Unió de Formentera és una coalició formada pel PP i Compromís per Fomentera), és l'únic diputat de la formació al Parlament.

L'advertiment d'aquest partit arriba després que el PP ja hagi experimentat dificultats amb el seu altre soci d'investidura, Vox. Els diputats d'extrema dreta han exigit al Govern el seu compromís amb la lliure elecció de llengua a les escoles i amb la creació de l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística, que finalment estarà dotada amb 750.000 euros. El PP ha assegurat que aquest dimarts dematí presentarà esmenes a la proposta legislativa de Vox per crear aquesta oficina, ja que no estan d'acord amb alguns elements del text, que carrega, entre altres coses, contra l'Estatut d'Autonomia. Els conservadors també han avançat que votaran a favor de la moció de Vox que reclama eliminar el requisit de català per accedir a la funció pública en el ple d'aquest dimarts.

stats