Parlament
Política Parlament 27/09/2023

Queixa formal del PP contra Le Senne després de la baralla entre Prohens i Negueruela

Els populars consideren que va fer una interpretació errònia del reglament de la Cambra per donar un torn extra al PSIB

3 min
Le Senne

PalmaGabriele Le Senne s'ha encomanat a la neutralitat institucional des que va prendre possessió del càrrec com a president del Parlament. El diputat de Vox havia destacat per un discurs ultraconservador que ha aparcat en l'inici del curs polític, en què ja ha cridat a l'ordre el Govern en diverses ocasions pel seu to a l'hemicicle. Però tant el PP com Vox consideren que aquest dimarts es va excedir com a àrbitre del debat parlamentari. Els dos grups han fet pinya aquest dimecres a la Junta de Portaveus per retreure-li que concedís tres minuts extra al PSIB per respondre a la presidenta, Marga Prohens, després que mostràs una fotografia de l'exdirigent d'ETA Josu Ternera durant l'hemicicle. Els populars, a més, han registrat un escrit de queixa formal.

La mateixa presidenta va protestar durant el ple contra la decisió de Le Senne. A més, fins i tot s'hi va reunir a porta tancada per expressar-li el seu malestar. Com a resposta a una pregunta del portaveu del PSIB, Iago Negueruela, Prohens va mostrar dos cartells durant el ple amb fotografies de l'expresident català Carles Puigdemont i de Ternera. "Aquests no són els meus socis", va criticar, en referència a les negociacions del PSOE per investir Pedro Sánchez. Davant les protestes de Negueruela, Le Senne li va donar la paraula durant tres minuts per respondre a la presidenta, en atenció a l'article 81.1. del reglament, que ho permet quan es fan "al·lusions" a un diputat.

En el document que han registrat al Parlament, els populars argumenten que Prohens no va fer cap al·lusió concreta a Negueruela i es va limitar a fer una "exemplificació gràfica per respondre políticament a la pregunta formulada, determinant quins no són els seus socis". Així, consideren que no hi ha base suficient per a l'aplicació de l'article 81.1. A més, critiquen que se li concedís el temps al PSIB temps després que Prohens hagués mostrat la fotografia (ja en el transcurs d'una altra pregunta de la sessió de control). En el mateix sentit, lamenten que Le Senne no aplicàs el mateix criteri i denegàs a la portaveu del PP, Marga Durán, el torn extra que va sol·licitar per al·lusions quan Negueruela va titllar "d'indigna" l'actitud de la presidenta Prohens.

Una interpretació més restrictiva del reglament

Segons Durán, Le Senne "ha de revisar el criteri d'aplicació de l'articulat del reglament". Portaveus de diversos partits han explicat en roda de premsa que el president de la Cambra s'ha mostrat disposat a fer una aplicació més restrictiva del reglament.

El president del Parlament ha topat amb els dos grups que el varen votar per ocupar el càrrec, el PP i Vox. El seu propi partit també ha censurat la seva actuació durant el debat. La portaveu del grup, Idoia Ribas, ha donat la raó als populars i ha atribuït l'actuació de Le Senne a "una decisió poc encertada, molt qüestionable, fruit de la inexperiència i d'un desig encomiable de mantenir la imparcialitat de la presidència". "Res feia pensar al nostre president que aquella manera de moderar acabaria amb una mala intervenció per part del PSIB", ha recalcat. De fet, diversos diputats de Vox varen sortir ahir durant la intervenció de Negueruela, com a mostra de protesta per les seves paraules.

Negueruela denuncia que han "esbroncat" Le Senne

Negueruela ha criticat que tant el PP com Vox hagin "esbroncat" Le Senne en la reunió de la Junta de Portaveus. En paral·lel, s'ha ofert a "retirar" la seva intervenció del llibre de sessions "si la presidenta retira les al·lusions a Josu Ternera": "Entendria que ha recuperat la decència que mai no hauria d'haver perdut".

Al seu torn, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha acusat Prohens de no haver "mantingut les formes" en mostrar la foto de Ternera i ha considerat que el president Le Senne hauria d'haver anat "més enllà" en la seva actuació i cridat l'atenció a la presidenta per "faltar al decòrum" a la Cambra. Des de Més per Menorca, Josep Castells ha expressat "reconeixement per la feina del president"; mentre que la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha lamentat que el PP insisteixi a tractar "qüestions estèrils".

stats