Parlament
Política  /  Parlament 26/09/2023

Prohens sobre l'oficina de llibertats lingüístiques de Vox: "No s'aprovarà en aquests termes"

La presidenta rebutja el text presentat per l'extrema dreta per crear l'organisme

2 min
Marga Prohens a l'hemicicle aquest dimarts

Palma"No s'aprovarà en aquests termes". La presidenta del Govern, Marga Prohens, s'ha mostrat contundent en rebutjar el text que Vox ha presentat al Parlament per crear l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística. L'extrema dreta va dur la proposició de llei a registre sense consensuar-ne el text, cosa que generà la primera crisi entre els socis. Malgrat que el PP no s'ha plantat contra la iniciativa de Vox i s'ha mostrat obert a cercar un acord a través de les esmenes, la presidenta ha apujat el to en la sessió de control de l'Executiu d'aquest dimarts. Ha advertit els seus aliats que, si no accepten canvis significatius a la norma, toparan amb el vet del PP.

"Aquesta no serà una legislatura de confrontació lingüística", ha remarcat Prohens, que ha insistit en la posició del seu partit des que divendres es varen trobar el text de Vox. La proposició de llei del grup d'extrema dreta carrega contra l'Estatut d'Autonomia i les polítiques de normalització lingüística a les Illes Balears, ja que assegura que en aquest territori "s'impedeix l'ús de l'espanyol". En el mateix sentit, estableix un règim sancionador de fins a 100.000 euros per a les administracions.

La formació d'extrema dreta va registrar la iniciativa divendres passat, cosa que generà enceses crítiques del PP, que va lamentar que no n'haguessin consensuat el text i en va reclamar la retirada. La creació de l'oficina forma part de l'acord de governabilitat entre els dos partits, però Vox defensa que se'ls va cedir la iniciativa per dur-la a terme a través del Parlament i s'ha negat a fer marxa enrere, insistint que estan oberts a negociar en el període d'esmenes.

Aquest dilluns Prohens va sortir al pas de la polèmica advertint Vox que l'òrgan havia de ser "una eina de cordialitat, no de confrontació". Però des del seu seient a l'hemicicle, amb els diputats de la formació ultra asseguts a la seva dreta, ha reforçat aquest dimarts la posició. "Aquesta proposició de llei no ens agrada i no s'aprovarà en aquests termes, en aquest Parlament", ha recalcat. "No podem acceptar que es qüestioni l'Estatut d'Autonomia".

La presidenta ha fet aquesta intervenció com a resposta a una pregunta del diputat de MÉS per Mallorca Lluís Apesteguia. "La llengua necessita suport", ha dit el diputat ecosobiranista, que ha lamentat que el PP hagi pactat la creació d'aquesta oficina amb Vox. "Per arribar al poder no tot s'hi val", ha insistit. Prohens li ha respost acusant el partit de treure "rèdit polític" de les qüestions lingüístiques: "Si no vol fer mal a la llengua, l'anim que la setmana que ve em faci una pregunta que no sigui de llengua".

El debat ha tingut lloc poc abans que el Parlament debati la convalidació del decret del Govern que fulmina el requisit de català per accedir a l'àmbit sanitari, una mesura que formava part del programa electoral del PP i també era un punt de l'acord de governabilitat signat amb l'extrema dreta.

  

stats