Parlament
Política Parlament 20/02/2024

Prohens expressa el "compromís" per "donar una mà" al sector primari

Simonet admet que agricultors i ramaders només reben preus justos "de manera excepcional"

2 min
La presidenta Marga Prohens aquest matí a la sessió de control al Parlament

PalmaEls agricultors i ramaders que aquest dilluns es varen manifestar als carrers de Palma per exigir "solucions" es varen dirigir a Brussel·les i a Madrid, però també varen denunciar problemes específics de les Illes. Varen reclamar un pacte agrari a les Balears, que es defensi la producció local (especialment al sector turístic i entre grans distribuïdors) i l'agilitació de les subvencions. En el ple d'aquest dimarts, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha insistit en el "màxim compromís" de l'Executiu per "donar una mà, i tot el que calgui", al sector primari.

La presidenta ha considerat "perfectament comprensible" el malestar dels agricultors i ramaders de les Illes i ha insistit que els pagesos estan "cada vegada més ofegats" per la manca d'aigua i l'excés de burocràcia. Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha admès que en els darrers mesos només s'han pagat preus justos al sector primari "de manera excepcional". Ho ha dit en resposta a la diputada socialista Pilar Carbonero, que ha exigit al conseller quelcom més que "bones paraules i sortir a saludar a les manifestacions", i ha reclamat l'aplicació de la Llei de cadena alimentària, que s'agilitzin els ajuts de Fogaiba, es compleixi la norma que estableix que els establiments turístics serveixin un mínim del 3% de productes locals, i es facin polítiques per fer el camp més atractiu als joves.

Al llarg de la sessió de control, Simonet també ha negat haver plantat una representació dels agricultors ecològics, com va publicar l'ARA Balears. "Jo no era a la Conselleria, i el president sabia perfectament que no hi seria, perquè tenia altres reunions agendades", ha remarcat, insistint que les trobades eren justament amb representants del sector.

stats