Pagesia
Societat 09/02/2024

El conseller d'Agricultura planta els productors ecològics

Apaema, APEM i APAEEF asseguren que la situació dels pagesos "està al límit" i reclamen mesures

3 min

PalmaEl conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha plantat aquest divendres les associacions de productors ecològics, amb els quals no s'ha volgut reunir. Apaema, APEM i APAEEF han llegit un manifest a les portes de la Conselleria d'Agricultura per fer palesa la situació de la pagesia de les Balears, que "està al límit", i reclamar actuacions com reduir la burocràcia; accelerar la resolució d'ajudes; que els hotels compleixin la Llei turística i comprin producte local; que hi hagi fons de l'ecotaxa per a l'activitat agrària; un pla de xoc per lluitar contra l'abandonament de l'activitat agrària; que s'apliqui el decret de sequera; que s'apliqui una moratòria de llicències per a noves activitats impròpies del sòl rústic; i eleccions a les entitats que representen el camp.

Després que Asaja-Balears, UPA-AIA, Cooperatives Agroalimentàries i Unió de Pagesos de Mallorca convocassin dijous una tractorada per al 19 de febrer, els agricultors ecològics han presentat les seves reivindicacions, encara que no han pogut parlar personalment amb Simonet. Les entitats varen mantenir contacte telefònic dijous i les va convocar a una reunió a les 14 hores amb una condició: que no hi assistissin més de cinc persones. Les entitats varen assenyalar que això no era possible i Simonet no s'ha presentat a la Conselleria.

Les entitats d'agricultora ecològics han llegit un manifest a les portes de la Conselleria d'Agricultura.

"Arran de totes les mobilitzacions que hi ha a l'Estat i que han començat aquí, volíem transmetre el punt de vista dels pagesos ecològics", ha explicat el president d'Apaema, Miquel Coll, qui ha desmarcat els productors ecologistes dels "missatges reaccionaris" que es poden veure a algunes protestes. Coll ha destacat la necessitat de traslladar la problemàtica dels agricultors ecològics, amb punts en comú amb les reivindicacions de "tots els pagesos d'aquestes illes". El president d'Apaema ha lamentat que "l'excés de burocràcia està ofegant" la pagesia. "Després no es tradueix en un valor afegit en el preu del producte", ha continuat. Com reclamen altres entitats agràries, els productors ecològics reclamen que "s'agilitzin les resolucions d'ajudes". "No hi ha ajudes resoltes des del 2019 i 2020 i els pagesos ho noten molt econòmicament", ha comentat.

Els ramaders ecològics, especialment afectats per la sequera

A més, Coll ha destacat que la situació de sequera actual en el camp "està ofegant d'una manera important els nostres ramaders". "Hem de pensar que hem tingut una tardor durant la qual no ha plogut pràcticament gens. Els ramaders que varen fer sembres primerenques el setembre les han perdut perquè s'han mort. S'ha perdut la llavor, s'ha perdut la feina i no hi ha menjar per als animals", ha continuat el representant agrari, a més de lamentar que fins a aquest mateix divendres no s'ha donat una solució als ramaders ecològics per poder comprar menjar no ecològic i salvar les guardes. "Necessitam més agilitat per als nostres pagesos, que estan fent les coses bé", ha dit.

Respecte de l'oposició d'algunes entitats agràries a les polítiques ambientals de la Unió Europea, Coll ha assegurat que els productors ecològics aposten per l'Agenda 2030. "No podem fer cap passa enrere en aquest sentit. Permetre que es continuïn utilitzant segons quins fitosanitaris i verins no és el camí", ha assenyalat. "El nostre camí no és que puguem contaminar tant com el producte que importam, i això també ens ho hauríem de plantejar", ha indicat Coll, a més de recordar que altres productes, com els cotxes, han de complir amb l'homologació europea, cosa que no passa amb el menjar.

stats