Parlament
Política Parlament 07/11/2022

Els pressupostos estatals i la LECO escenifiquen la divisió entre l'esquerra i la dreta en el Parlament

La Cambra debatrà aquest dimarts una PNL del PP per rebutjar els PGE pel que fa a les Balears, i quatre esmenes a la totalitat de l'oposició a la modificació de la llei de conservació dels espais amb rellevància ambiental

2 min
Ple del Parlament

PalmaEl Parlament viurà aquest dimarts una jornada en què s'accentuarà la divisió entre els blocs de l'esquerra i la dreta des de dos vessants. D'una banda, el PP ha impulsat una Proposició No de Llei (PNL) per mostrar "el rebuig" als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) pel que fa a les Balears. Des del principal partit de l'oposició consideren "inacceptable" que, tot i que s'inclogui el factor d'insularitat, les Illes estiguin per davall de la mitjana en la inversió per habitant.

A més, el PP rebutja l'actual règim fiscal, que va anunciar el mateix president del govern, Pedro Sánchez, fa unes setmanes en una visita a Mallorca. El fet que en els PGE aparegués que la seva vigència seria fins al 2028 va encendre les alarmes de l'oposició, que critica que tingui "data de caducitat". "El règim fiscal de les Balears seria l'únic de tot Espanya que seria temporal", lamenta el partit. Així i tot, la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ha reiterat que el 2028 és la data que s'ha marcat per revisar el funcionament del règim fiscal i introduir canvis si és necessari.

"MÉS no es vol sumar a la proposta del PP, perquè els PGE són essencialment socials per afrontar la incertesa econòmica", ha afirmat la diputada ecosobiranista, Joana Aina Campomar. "El partit sempre s'ha posicionat a favor del règim fiscal sense tenir el compte de quin partit ve, i creim que el PP actuaria així", ha afegit. Des del partit, a més, expliquen que la PNL del PP "cerca crear una polèmica que només mantenen ells".

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PSIB, Silvia Cano, s'ha sumat a Campomar i ha titllat el principal partit de l'oposició "d'irresponsable", per "pretendre governar i boicotejar els pressupostos més socials de la història". La PNL tindrà el suport de Vox, Ciutadans i El Pi –aquest, en la majoria de punts–, que també presentaran esmenes a la totalitat als pressupostos autonòmics.

La LECO, un factor més de divisió

A banda de la iniciativa del PP, el Parlament també debatrà quatre esmenes a la totalitat, dels partits de la dreta, a la modificació de la llei de conservació dels espais amb rellevància ambiental que vol impulsar l'Executiu, i que previsiblement tirarà endavant. El Pi és el que ha mostrat una actitud més combativa, justificant que la modificació "no garanteix la seguretat jurídica". "Ens acosta perillosament a Veneçuela i altres països comunistes", ha incidit el portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià.

El diputat d'El Pi ha criticat que la legislació que es vol aprovar "entronitza la cConselleria de Medi Ambient", situant-la "per damunt" de les normes territorials i urbanístiques. La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha donat la mateixa justificació: "Hi ha una invasió competencial dels consells insulars i ajuntaments".

Així i tot, des del PSIB, el diputat Damià Borràs ha argumentat que en la situació de crisi climàtica com l'actual, "s'ha de dotar el Govern de procediments per agilitzar la protecció d'espais des de la legalitat". "És el sentit de la iniciativa, i tot el contrari del que proposen les esmenes de, sobretot, el PP, Vox i Ciutadans, que volen garanties d'una activitat humana sense control", ha lamentat Borràs.

stats