Parlament
Política Parlament 23/05/2024

El Parlament (amb el vot del PP) demana a Felip VI que revoqui el títol de 'reial' a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà

El text insta la Casa Reial a consultar la UIB sobre el certificat i el deixi sense efecte

2 min
El rei Felipe VI durant la inauguració de l'exposició '100 anys d'Eduardo Chillida amb la Col·lecció Telefónica'

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dijous un text en què demana a la Casa Reial que revoqui la concessió del títol de 'reial' a l'Àcadèmi de sa Llengo Baléà, una associació acientífica que nega la unitat de la llengua catalana. La iniciativa no té rang jurídic, és una Proposició de Llei que ha plantejat MÉS per Mallorca, i ha obtingut el vot favorable de gairebé tots els grups, inclòs el PP, tal com informa Europa Press. L'únic grup que hi ha votat en contra ha estat Vox.

El text demana a Felip VI que consulti la Universitat de les Illes Balears (UIB) -"la institució oficial consultiva" sobre el català, tal com estableix l'Estatut d'Autonomia- sobre la concessió del certificat i que, fins que respongui, el deixi sense efecte. De fet, la UIB ja s'ha pronunciat sobre la qüestió: la universitat i l'Institut d'Estudis Catalans s'hi han posicionat en contra, i han titllat la concessió del títol de "transgressió tan evident del que estableix la filologia, la història i la jurisdicció".

La Proposició No de Llei remarca, a més, que la llengua pròpia de les Illes Balears és el català, i es posiciona en contra de les teories acientífiques. "Vull donar les gràcies a Felip VI per demostrar, una vegada més, el poc respecte que té la Casa Reial espanyola per les institucions d'autogovern del nostre país, per la ciència i per la llengua pròpia dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers", ha assegurat el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, durant el debat del text a la Comissió de Turisme, Comerç, Treball, Cultura i Esports del Parlament.

La iniciativa s'afegeix a una altra que també va aprovar el passat 9 de maig el Consell de Mallorca. La moció, que també va ser una iniciativa de MÉS per Mallorca, exigia a Felip VI que retiri immediatament el títol de 'reial' a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà, que demani disculpes i que reconegui la unitat de la llengua catalana. En aquest cas, la iniciativa va tirar endavant perquè el PP es va abstenir, mentre que Vox hi va votar en contra.

L'Acadèmi reclama que es declari l'existència de la "llengua balear"

Després de rebre el certificat de la Casa Reial, l'entitat, que es va passar a dir Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléà, va demanar al Parlament que declari "l'existència de la llengua balear com a llengua minoritària espanyola". En un escrit a la Cambra dirigit al president, Gabriel Le Senne (Vox), l'associació va donar a entendre que el títol ofereix "arguments que demostren que la llengua balear té tots els requisits del coneixement científic i la tradició històrica que donen validesa a la seva existència".

El Govern es va desmarcar de les tesis de l'entitat i va insistir en la defensa de la unitat de la llengua catalana. En canvi, el grup que li dona suport al Parlament, Vox, va reclamar a l'Executiu que substitueixi la denominació de català per la de 'llengües balears' a l'Estatut. No obstant això, la suposada existència d'una llengua balear diferent de la catalana és una tesi que ni tan sols té el suport de la majoria del grup parlamentari de Vox.

stats