Parlament
Política Parlament 09/04/2024

Prohens també sembra el dubte sobre converses gravades entre l'equip d'Armengol i la trama Koldo

La presidenta pregunta a Negueruela si "pot afirmar" que no existeixen aquestes telefonades

3 min
María José Verdú, Marga Duran i Pilar Costa parlen amb el president del Parlament, Gabriel Le Senne

PalmaEl Parlament ha constituït aquest dimarts la comissió d'investigació sobre el cas Koldo, que se suma a les que també es creen al Congrés i al Senat. La creació de l'òrgan ha estat un tràmit, però la sessió de control al Govern al Parlament ha deixat entreveure que la picabaralla entre el PP i el PSIB serà una constant en la comissió. La presidenta Marga Prohens s'ha afegit a les declaracions del líder parlamentari del PP i ha insinuat l'existència de converses entre membres del Govern de Francina Armengol i investigats de la trama Koldo enregistrades per la Guàrdia Civil. Prohens ha demanat al portaveu del grup socialista, Iago Negueruela, si "pot afirmar que no té converses amb Koldo i que no va rebre ordres seves en què els donaven instruccions per complir amb la trama corrupta".

Negueruela ha volgut contestar, però no se li ha permès, motiu pel qual ha carregat contra la cap de l'Executiu per formular la pregunta sense donar-li ocasió de resposta: "És covarda". Negueruela ha assegurat als passadissos del Parlament que el PP i Vox "ja tenen redactades" les conclusions de la comissió abans que arrenqui, ja que la dreta en controla la majoria. Els grups tenen ara entre 10 i 15 dies per presentar el seu pla de treball i la llista de compareixents.

El PP ha deixat en mans de Vox la presidència de la comissió, perquè va ser-ne el grup proposant. La diputada de Vox María José Verdú ha estat escollida per al càrrec amb els vots de la dreta. En sortir de la reunió, Verdú ha advertit que l'expresidenta Armengol "ha de donar les explicacions pertinents" sobre el cas, però, en canvi, ha considerat que Prohens no té per què ser cridada a comparèixer en comissió.

L'objectiu de la comissió ha de ser analitzar el contracte per 3,7 milions a canvi de material sanitari que el Govern de Francina Armengol va fer amb l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, avui investigat per l'Audiència Nacional. Unes mascaretes que, a més, varen ser defectuoses. Sobre aquest fet, també hi ha dubtes sobre la reclamació de l'import abonat per part de l'Executiu, tant pel que fa a l'etapa del Pacte com a la del Govern de Prohens, que va acabar desistint del primer procediment i iniciant-ne un de nou davant els dubtes que el primer podria haver caducat per no haver-lo tramitat abans.

Majoria del PP i Vox

L'òrgan s'ha constituit abans del ple del Parlament, i també s'han nomenat la resta de membres de la comissió, que en tindrà 16, tres més dels habituals, també després que Vox ho proposàs. La comissió tindrà set representants del PP (José Luis Mateo, Cristina Gil, Isabel Borràs, Mauricio Rovira, María Salomé, Marga Duran i Jacobo Varela), cinc del PSIB (Iago Negueruela, Carles Bona, Marc Pons, Mercedes Garrido i Pilar Costa) i dos de Vox (Verdú i Patricia de las Heras), a més de Lluís Apesteguia, de MÉS per Mallorca, i Josep Castells, de Més per Menorca. La dreta tindrà assegurada, per tant, la majoria a la comissió.

Verdú ha assegurat que la seva intenció com a presidenta de la comissió és que aquesta tingui un ambient de "concòrdia" i no de "batalla", i ha insistit que el seu propòsit és "donar llum" i respondre a "totes les preguntes" sobre el cas. Hi ha dos precedents al Parlament balear de comissions d'investigació. Se'n va fer una sobre el cas Son Espases, a la qual va seguir una causa judicial amb diversos imputats, i una segona sobre la gestió de les autopistes d'Eivissa.

stats