Parlament
Política Parlament 19/03/2024

El Govern defensa que limitar el preu dels lloguers seria "un fracàs"

La consellera Vidal defensa que desincentivaria l'oferta de pisos al mercat

2 min
La consellera d'Habitage, Marta Vidal

PalmaEl Govern manté el torcebraç contra la Llei estatal d'habitatge, que estableix un límit al preu dels lloguers a les zones tensades, malgrat la pressió del PSOE perquè s'apliqui. La consellera d'Habitatge, Marta Vidal, s'ha refermat en el ple del Parlament en la negativa de l'Executiu a aplicar la normativa. Al seu entendre, la limitació dels preus "ha estat un fracàs" als indrets on s'ha aplicat i desincentivaria l'oferta de pisos al mercat.

El PSIB i Unides Podem han furgat en la qüestió durant la sessió de control al Govern. Ambdós partits han instat l'Executiu a declarar les Illes zona tensada per frenar les pujades dels preus i a aplicar la limitació de preus, que no s'aplica en tots els casos. Només es pot aplicar quan una zona ha estat declarada com a tensada i en contractes nous, o bé que siguin de grans tenidors o no hagin estat arrendats els darrers cinc anys. L'índex no és igual per a tots els habitatges, sinó que es pot aplicar en funció de la zona i les característiques de l'habitatge. Una recerca feta per l'ARA Balears apunta que, a les Illes, els preus actuals arriben a duplicar els màxims que recomana l'Estat.

Vidal ha defensat que, al seu entendre, el problema del mercat immobiliari és que hi ha una oferta d'habitatge insuficient, i ha argumentat que si es limiten els preus baixarà l'oferta. La consellera ha assegurat que als 140 municipis catalans que s'han declarat zones tensades ja s'ha "aturat tota la inversió" a causa de la inseguretat jurídica de la llei: "S'han aturat fins i tot els pisos socials". A més, ha atribuït l'increment del 80% dels preus de lloguer els darrers anys a les "no polítiques" en matèria d'habitatge dels Governs del Pacte durant les dues darreres legislatures. L'aposta de la Conselleria, ha dit, és fomentar la construcció i la col·laboració amb el sector privat.

Una solució per a les persones que vivien en infrahabitatges

Vidal també s'ha referit al cas d'un agent de la Policia Local de Palma que va ser sancionat perquè llogava infrahabitatges, de manera il·legal, a persones en una situació econòmica desesperada. Alguns dels afectats eren, de fet, a l'hemicicle. La consellera ha assegurat que és "conscient de la difícil situació" en què es troben i ha dit que l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) i Serveis Socials cerca una solució habitacional. "El Govern estarà amb vostès", ha assegurat la consellera.

stats