Habitatge
Política Parlament 19/03/2024

Ofensiva del PSOE als ajuntaments per forçar el PP a limitar el preu del lloguer

El PSIB també duu el debat al Parlament a través d'una proposició no de llei

2 min
A hores d'ara hi ha 764 habitatges en el registre de grans tenidors de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge

PalmaLa limitació del preu dels lloguers que ha impulsat el govern espanyol a través de la Llei d'habitatge està trobant resistència, especialment als governs autonòmics on governa el PP. Per això, el PSOE farà una ofensiva per redoblar la pressió sobre aquests territoris i que apliquin la nova normativa. Els socialistes presentaran mocions a tots els ajuntaments de l'Estat perquè s'hi apliqui l'índex de preus de referència que serveix per posar un límit als lloguers en zones declarades tensades. També a les Illes Balears, on el Govern s'ha negat a aplicar la normativa i, de fet, l'ha impugnat davant el Tribunal Constitucional.

L'índex, que es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) divendres, només s'aplicarà de moment a 140 municipis de Catalunya. La portaveu del PSOE, Esther Peña, ha insistit que es tracta d'una eina a disposició "de les administracions públiques que vulguin intervenir en zones tensades", on "és impossible" accedir a un habitatge a causa dels preus "desorbitats" que hi ha, informa Europa Press. "Volem evitar l'especulació que es produeix a moltes ciutats i que està provocant que més del 40% del sou dels treballadors es destini a lloguer". També ha assegurat que no es tracta d'una mesura "contra propietaris", perquè considera que uns preus "assequibles" són "beneficiosos per a tothom", perquè reduiran els impagaments. En el mateix sentit, ha lamentat que el PP s'oposi a aquesta mesura "sense oferir més opcions" i li ha exigit que compleixi la llei.

A les Illes, els preus de lloguer dupliquen els que recomana el Ministeri d'Habitatge. El PSIB durà a debat la qüestió al ple del Parlament a través d'una proposició no de llei en què demanen que es declarin les quatre illes com a zona de mercat residencial tensionat, perquè és el "territori amb els preus més elevats de tot l'Estat", ha denunciat en un comunicat. En roda de premsa, la diputada socialista Mercedes Garrido ha advertit que "els ciutadans de les Illes no tenim res a perdre si aplicam la declaració de zones tensades, i molt a perdre si no ho feim". "El que està fent el PP és no pensar en la ciutadania i seguir les ordres de Madrid, perquè [Marga] Prohens és l'alumna avantatjada de Feijóo".

En paral·lel, Unides Podem també ha exigit des del Parlament i l'Ajuntament de Palma que s'apliqui la normativa. La diputada menorquina Cristina Gómez demanarà a la consellera d'Habitatge, Marta Vidal, per què "no vol aplicar fórmules, com la limitació de la compra d'habitatge a no residents, o el límit al preu dels lloguers, que ja han tingut èxit en altres territoris, com Nova York". Els socialistes també han registrat dues preguntes parlamentàries dirigides al Govern amb el mateix objecte. Al seu torn, la regidora Lucía Muñoz reclamarà que aquesta limitació també s'apliqui a Palma: "S'ha de destensar el mercat".

Vidal defensa el seu decret de les crítiques

En paral·lel, la consellera d'Habitatge, Marta Vidal, ha defensat aquest dilluns en una roda de premsa el seu decret d'habitatge. Després que l'Associació de Promotors de Balears criticàs la "manca de voluntat" de la majoria d'ajuntaments de l'Arxipèlag per no acollir-se a la mesura, Vidal ha assegurat que el 75% dels municipis l'apliquen en un major o menor grau. També ha assegurat que l'Executiu treballa en la redacció d'un programa per incentivar que els habitatges buits surtin al mercat, insistint que, segons els càlculs oficials, entre 80.000 i 100.000 habitatges estan buits.

stats