Comptes públics
Política Parlament 10/11/2022

Agricultura redueix 12,5 milions d'euros la partida destinada a les ajudes

El Fogaiba, l'ens que reparteix les subvencions, tindrà una partida de 87 milions d'euros, mentre que el 2022 fou de 99,5 milions

2 min
Un pagès treballant al camp

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació redueix 12,5 milions d'euros la partida destinada a les ajudes al sector. En concret, el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba), l’ens instrumental encarregat de resoldre les subvencions, destinarà 87 milions d'euros als subsidis, mentre que enguany n'hi ha destinat 99,5. Segons han explicat des de la Conselleria, el Fogaiba gestionarà una mica menys de doblers que l'any passat, ja que amortitza deute, no té injeccions del fons europeu Next Generation i no rep doblers del període de transitorietat de la Política Agrícola Comuna (PAC).

Precisament aquest dijous i amb dues hores de retard, la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha comparegut per detallar els comptes de la seva àrea per al 2023. El pressupost ordinari de la Conselleria l'any que ve pujarà fins als 65.087.667 euros, una cartera que augmenta per quart any consecutiu i que serà un 10% major que el 2022 –uns 6 milions d’euros més– i fins a un 72% superiors que els del 2020. Segons De la Concha, els pressupostos del 2023 "demostren que estam donant cada vegada més pes al sector primari i agroalimentari en l’economia i fent que creixi". "Aquests comptes afavoreixen el relleu generacional, donen futur al sector i l’enforteixen amb vista a la nova PAC, que, a la fi, compensarà els sobrecostos per la insularitat a les Illes", ha afegit la consellera.

Sobirania alimentària

Cal destacar també que la partida destinada a polítiques per a la sobirania alimentària augmenta amb 150.000 euros i suma un total d'1,5 milions. En concret, i segons ha explicat la consellera Mae de la Concha, del total, es destinaran 580.000 euros al programa de Polítiques Alimentàries, que inclou –entre altres mesures– una nova campanya de promoció del producte local i de temporada, una altra campanya de promoció als mercats, l’assistència a fires com Horeca Mallorca, FENAVIN i Barcelona Wine Week, i la participació a Horeca Menorca i Horeca Eivissa.

L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera (IRFAP) –abans SEMILLA–, per la seva banda, gestionarà fins a 8,5 milions d’euros, amb 1 milió per a inversions. A més, el 2023 es preveu que es cobreixin fins a 30 places entre les diferents àrees de la Conselleria per reforçar els diferents serveis, com la resolució d’ajudes, la vigilància de reserves marines, la recerca en l’àmbit agroalimentari i pesquer, i la inspecció de fraus en matèria agroalimentària, entre d’altres.

stats