Parlament
Política Parlament 01/02/2024

Abascal intenta dividir els díscols perquè no condicionin el Govern

Només que un dels cinc diputats tornàs a la disciplina del partit, es desactivaria la força negociadora del grup

3 min
Ignacio Garriga aquest migdia al Parlament

PalmaLa força dels rebels de Vox a les Illes és que tenen cinc diputats imprescindibles per al PP. Sense aquests cinc escons, els populars no arriben a la majoria absoluta i la governabilitat de l'Executiu queda compromesa. Aquest dimecres, el portaveu del PP, Sebastià Sagreras, ha exigit al seu soci que aclareixi si pot "garantir" que donarà estabilitat al Govern. Ara mateix, amb només dos diputats fidels a la direcció estatal i la resta en rebel·lia, Vox no està en condicions de fer-ho. Per aquest motiu, l'executiva de Vox a Madrid està centrant esforços a dividir el grup dels díscols: si tan sols un dels cinc decidís apartar-se'n i tornar a la disciplina del partit, en tindrien prou perquè la resta quedassin desactivats.

Així ho expliquen fonts de la direcció estatal de Vox, que asseguren que estan centrats a "recuperar el màxim de persones". "N'hi ha prou que surti un diputat i perdin la majoria absoluta, i ja no podran posar el PP contra les cordes", assenyalen les mateixes fonts. L'operació és delicada, perquè el grup dels indisciplinats és compacte i fa pinya. El portaveu adjunt de Vox, Sergio Rodríguez, va assegurar que tenia la "mà estesa" a refer ponts amb Madrid l'endemà d'apartar el president del Parlament, Gabriel Le Senne, i la líder provincial del partit, Patricia de las Heras, del grup parlamentari. Però les mateixes fonts són escèptiques amb aquest oferiment: "Mà estesa és recuperar els dos expulsats". Les mateixes fonts apunten que, de tots cinc, la diputada més enfrontada amb la direcció és la portaveu, Idoia Ribas, que ambiciona la presidència del Parlament.

Malgrat que l'executiva provincial de Vox a les Balears va exigir dimarts passat al PP que no negociàs amb "trànsfugues", fonts de la direcció estatal del partit asseguren que per ara les relacions amb els populars són bones i no s'ha fet cap advertiment de possibles represàlies als conservadors. No perillen, per tant, els pactes als ajuntaments de les Illes ni tampoc al Consell de Mallorca. "El PP està d'acord a intentar pacificar la situació", assenyalen les mateixes fonts, que, en tot cas, assumeixen que la responsabilitat de mantenir la cohesió interna recau en el partit.

El PP vol que es recuperin els set diputats

Per la seva banda, fonts del PP insisteixen a mantenir-se al marge d'una crisi que consideren que pertoca resoldre a Vox. Tot i això, la comunicació amb la direcció del partit és constant i estan al corrent de la situació. En aquest sentit, consideren que l'escenari més desitjable seria que la direcció estatal aconseguís convèncer els díscols i recuperar la cohesió dels set diputats. Les mateixes veus consideren "poc probable" que Vox se'n surti dividint el grup parlamentari: "l'ascendència moral damunt els quadres de Vox", asseguren, la tenen els rebels. En aquest sentit, consideren que la direcció del partit hauria de recuperar el grup encara que sigui a costa d'acceptar un canvi a la presidència del Parlament, com demanen els díscols. "Nosaltres votarem a favor del seu candidat, sigui qui sigui", apunten les mateixes fonts.

En aquest escenari també hi entren altres actors: el diputat per Formentera, Llorenç Córdoba, amb qui el PP ha aconseguit reconduir relacions després d'una crisi durant la tramitació dels pressupostos. D'altra banda, també hi ha l'exdiputat de Vox Xisco Cardona, que va deixar el grup a l'octubre per discrepàncies sobre com es va tractar des de Madrid la indisciplina dels rebels, que es remunta a les votacions sobre el sostre de despesa. Consultat per l'ARA Balears, Cardona ha dit que no ha estat contactat pel PP, mentre que es manté distanciat de Vox i d'un possible retorn a la formació. Amb tot, insisteix en el compromís de votar "a favor de l'acord d'investidura" durant la resta de la legislatura.

stats