Parlament
Política Parlament 31/01/2024

El dilema del PP després del trencament de Vox: amb qui negociarà a partir d'ara?

Els populars s'enroquen en l'acord d'investidura i demanen als seus socis que garanteixin la governabilitat

3 min
Sebastià Sagreras aquest migdia al Parlament

PalmaEl PP va signar un acord d'investidura de 110 punts amb Vox i amb l'actual portaveu del grup parlamentari, Idoia Ribas, en concret, tal com consta en el document. Però una vegada el partit d'extrema dreta ha quedat trencat, amb el grup parlamentari de Vox enfrontat amb l'executiva nacional del partit, aquest acord queda en dubte. Qui serà a partir d'ara l'interlocutor del PP? Els cinc rebels que s'han fet forts al grup parlamentari, i que necessita per mantenir la governabilitat de l'Executiu? O bé la direcció estatal de Vox, amb qui el PP manté aliances en diferents ajuntaments, al Consell Insular de Mallorca i a diverses comunitats autònomes? Amb quin Vox negociarà el PP de Marga Prohens? El PP ha evitat banyar-se sobre la polèmica en els darrers dies, però s'haurà de posicionar, almenys, a l'hora de substituir el president del Parlament, Gabriel Le Senne, fidel a l'executiva i expulsat del grup parlamentari.

En roda de premsa des de la Cambra, el portaveu dels populars, Sebastià Sagreras, ha assegurat que "complirà l'acord amb Vox", que estableix que la presidència del Parlament correspon a l'extrema dreta. Però, en paral·lel, ha evitat aclarir si això implica donar suport al candidat proposat pel grup parlamentari dels diputats indisciplinats de Vox, als quals la direcció estatal aquest mateix matí ha obert un expedient disciplinari i preveu suspendre de militància, com ja havia anunciat. Sagreras s'ha limitat a exigir al partit que asseguri la governabilitat de l'Executiu. "Ens agradaria saber si són capaços de complir un dels punts de l'acord d'investidura, que és garantir amb els seus diputats que les propostes i els acords surtin amb una majoria qualificada al Parlament, si són capaços de poder arribar a 30", és a dir, a la majoria absoluta.

Els dos diputats de Vox que han estat expulsats del seu grup parlamentari no poden garantir arribar a aquesta xifra, com sí que poden fer els cinc díscols. Tot i això, l'executiva provincial de Vox Balears va advertir aquest dimarts al PP que esperen que "no doni suport als trànsfugues". El mateix Le Senne va advertir que, si el PP opta per una aliança amb els cinc díscols, això podria dur conseqüències per al PP: "La direcció estatal no ho veuria amb bons ulls". "Exigim que Vox s'aclareixi i deixi de donar aquest espectacle lamentable", ha remarcat Sagreras, que ha assegurat que el PP "no té res a veure" amb la trencadissa interna del seu soci. El PP ha donat suport a la Mesa a la iniciativa de Le Senne de demanar dos informes als lletrats sobre la seva situació a la presidència, amb els quals vol dilatar el seu cessament. Però, en canvi, Sagreras ha advertit que, tot i que encara han d'estudiar-la, d'entrada no veuen amb bons ulls la iniciativa de MÉS per Mallorca (avalada per Le Senne i el PSIB) de fer una reforma exprés del reglament de la Cambra per poder expulsar els diputats rebels del grup parlamentari de Vox.

"Nosaltres governarem amb el nostre programa de Govern i amb els acords d'investidura", ha assegurat Sagreras: "Continuarem fent propostes d'acord amb el nostre programa". "Entenc que si són propostes vinculades a l'acord d'investidura, els vuit diputats hi votaran a favor", ha remarcat, en referència als cinc díscols, els dos afins a la direcció i al no adscrit i exdiputat de Vox, Xisco Cardona. En relació amb la resta d'acords a altres institucions amb l'extrema dreta, el portaveu ha assegurat que "funcionen a la perfecció": "No entenc que s'hagi de vincular aquesta crisi al Parlament amb batlies o altres equips de govern".

Per la seva banda, Ribas ha assegurat que presentaran al·legacions als expedients disciplinaris que la direcció del partit ha obert contra ella i la resta del grup parlamentari. En aquest sentit, ha assegurat que han transmès al PP la "seguretat" que els cinc diputats díscols compliran l'acord d'investidura. "Desconec les represàlies que passen per la ment d'altres persones", ha exposat: "El PP té 25 diputats, [el grup parlamentari de] Vox en té cinc, més un per Formentera", ha assegurat, recordant que els populars necessiten els seus vots per arribar a la majoria absoluta.

Rebuig de Vox a una reforma "a la carta"

D'altra banda, ha acusat Le Senne d'"atrinxerar-se a la cadira amb subterfugis procedimentals": "No dubta a negociar amb qui fins fa poc ha titllat d'enemics d'Espanya i colpistes", ha dit en referència al PSIB i MÉS per Mallorca. Ribas ha rebutjat l'etiqueta de "trànsfuga", insistint que el seu grup no alterarà les majories de la Cambra, i ha assegurat que es mantenen "fidels a l'acord d'investidura i de Govern". Pel que fa a la reforma del reglament presentada per MÉS per Mallorca, l'ha rebutjada per "oportunista". "Està pensada per al nostre grup parlamentari", ha lamentat: "Les lleis no es poden fer a la carta".

stats