Parlament
Política Parlament 31/01/2024

L'esquerra i Le Senne impulsen una reforma del reglament per fer fora els díscols de Vox

La Mesa demana dos informes als lletrats sobre la situació a la Cambra

3 min
La mesa del Parlament aquest dimecres

PalmaLa crisi de Vox ha donat pas a una crisi institucional. L'encara president del Parlament, Gabriel Le Senne, es mantindrà en el càrrec malgrat haver estat expulsat del grup parlamentari de Vox pels rebels amb la direcció. Almenys, de moment. El diputat ha aconseguit posar en pausa la pèrdua del càrrec a la mesa: la via per fer-ho ha estat demanar dos informes als lletrats perquè es pronunciïn sobre una situació anòmala. Per fer-ho, ha comptat amb el suport dels quatre membres de la Mesa -dos del PP i dos del PSIB-. Amb aquest moviment, ha dit, guanya "una petita batalla". Mentrestant, proposarà elevar al ple del proper dimarts una proposta de MÉS per Mallorca per modificar el reglament, que també parteix amb el suport dels socialistes i comportaria l'expulsió dels díscols de Vox del grup parlamentari.

L'escrit presentat per MÉS per Mallorca insta a modificar el reglament intern del Parlament amb caràcter d'urgència. La reforma consisteix a afegir un punt a l'article 27, que estableix les condicions dels diputats no adscrits, perquè els parlamentaris que són expulsats del seu partit perdin en conseqüència el seu lloc al grup parlamentari. Aquest afegit implicaria que els cinc rebels de Vox passarien a ser no adscrits i, per tant, perdrien l'assignació econòmica del grup parlamentari i l'opció de presidir el Parlament.

Amb tot, els temps que exigeix la tramitació de la norma complica que es pugui aprovar abans de l'expulsió de Le Senne. Amb tot, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha aplaudit la inciativa, que servirà per forçar el PP a pronunciar-se: "Que el PP digui si podem dur dimarts al ple la modificació del reglament". La Junta de Portaveus que es troba reunida en aquests moments ha de decidir l'ordre del dia. En tot cas, el proper dimarts es votaria just la presa en consideració de la norma, i no la seva aprovació definitiva.

Al·legacions contra la seva expulsió

Tant Le Senne com la líder provincial de Vox, Patricia de las Heras, han presentat a la mesa dos escrits d'al·legacions contra la seva expulsió, que també s'hauran de tramitar. D'altra banda, els informes sol·licitats pel Parlament han de respondre a dues preguntes. La primera, quines opcions té Le Senne de mantenir-se en el càrrec. Fonts de la Cambra consultades per l'ARA Balears apuntaven que el seu cessament és pràcticament inevitable, perquè l'article 39 del reglament estableix que perdre la pertinença al grup parlamentari implica deixar de formar part de la Mesa. No obstant això, fonts coneixedores de les negociacions asseguren que això no està del tot clar, perquè Le Senne ha estat expulsat per diputats rebels amb la direcció de Vox. De fet, el partit està tramitant suspendre'ls de militància i, per tant, hi hauria una possibilitat que es considerassin "trànsfugues". Sigui com sigui, el reglament no parla de militància al partit, sinó d'inclusió a un grup parlamentari.

D'altra banda, els lletrats també s'hauran de pronunciar sobre la successió de Le Senne. Una vegada deixi el càrrec, a qui pertocarà proposar un candidat? L'aposta per Le Senne es va fer a proposta del grup parlamentari de Vox i també del PP. El reglament estableix que, en cas de vacant, seria a aquests partits a qui correspondria plantejar un substitut. Però això duria els populars a haver de donar suport a un candidat indisciplinat de Vox, un partit amb qui manté aliances en diverses institucions. L'actual president creu que, ateses les circumstàncies actuals, hi podria haver marge perquè tots els partits poguessin posar damunt la taula els seus propis candidats. El PSIB ja ha avançat que té intenció de presentar el seu propi candidat. Fonts dels díscols de Vox s'han limitat a apuntar que esperaran el pronunciament dels lletrats en els seus informes.

stats