08/10/2022

La tele fa el buit a Pere Aragonès

2 min

Feia dies que sabíem que divendres passat a les cinc de la tarda s’acabava un compte enrere en què Junts ens anunciaria si sortia o no del Govern. Si el trencament es consumava, això implicaria compareixences en directe.

A TV3, el Planta baixa amb Agnès Marquès va mostrar-se pendent de l’hora límit amb un requadre en pantalla mostrant el faristol a la seu de Junts. De tant en tant connectaven amb Alba Gil des del local del partit, fins que va donar el titular: “Junts marxa del Govern”. Tot i que el decorat de salonet i butaqueta potser no transmetia la gravetat de les circumstàncies, l’anàlisi a través de col·laboradors i entrevistes va ser exhaustiva. TV3 no va emetre el Tot són problemes per mantenir la interpretació periodística allargant el Planta baixa fins a l’hora del Telenotícies. Al final del programa, Josep Martí Blanch va clavar, fil per randa, el que diria minuts més tard Aragonès en el seu discurs. Va intuir que el president ho plantejaria com un abandonament del Govern per part de Junts en un moment molt difícil per al país, que faria la pilota als consellers que havia perdut i que justificaria el seu deure de continuar per responsabilitat amb els temps complicats que s’acosten. Semblava que l’hi hagués escrit ell.

Era obvi que Pere Aragonès s’esperava a comparèixer en prime time informatiu. Quan va arribar el moment, Toni Cruanyes li va donar pas en el Telenotícies. Vam escoltar la intervenció del president, però després de tres preguntes dels periodistes que eren a la roda de premsa van tallar la connexió per continuar amb la informació del TN. Si canviaves al 3/24 per seguir la compareixença completa i les respostes d’Aragonès t’hi trobaves l’emissió simultània del TN. ¿Hi havia res més important que sentir les respostes del president en aquell moment crucial? Amb el Telediario de La 1 i el Canal 24 Horas va passar exactament el mateix. Pere Aragonès va esperar el Telenotícies i el Telenotícies li va fer un interruptus. La televisió va passar d’ell. En cap cadena vam poder seguir en directe la roda de premsa completa.

El cas més flagrant de deixadesa el vam trobar a 8TV. Era el dia perfecte perquè la cadena pogués lluir-se i sucar pa, políticament i periodística, en el trencament del Govern. Hauria pogut emetre la compareixença íntegra amb les respostes als periodistes incloses. Però a partir de les 20.30 h, a 8TV van dedicar-se a altres quefers. Tertúlia esportiva amb Senabre contraataca, després el programa d’economia de Gonzalo Bernardos i l’espai de sexe d’Ares Teixidó. A 8TV ja es pot ensorrar el Govern, que allà ningú no mou un dit. Aquesta temporada han pretès posar tota la maquinària política en marxa amb Vicent Sanchis i Eduard Pujol, però divendres fan festa peti qui peti. Ja poden vendre les ínfules de l’anàlisi de l’actualitat amb El pentàgon i Eduard Pujol pot reivindicar l’espectacle polític per compensar l’absència del FAQs, però a l’hora de la veritat, un dels dies més bèsties dels últims dotze anys de la política catalana, els dos presentadors de 8TV potser van preferir seguir-lo a través de TV3.

stats