17/05/2022

El ‘Saturday night live’ apunta a Johnny Depp

2 min
Moment de l'esquetx de 'Saturday Night Life' en què es recrea el judici entre Johnny Depp i Amber Heard.

Dissabte el programa d’esquetxos humorístics nord-americà més famós del món, el Saturday night live, obria el programa amb una paròdia del judici per la demanda de Johnny Depp contra la seva exdona, l’actriu Amber Heard. L’espectacle del judici ha adquirit una dimensió mediàtica tan abismal que era impossible no recrear-lo en un espai destinat a triturar l’actualitat. Des de l’11 d’abril, s’ha convertit en l’entreteniment dels nord-americans. Les cadenes han connectat en directe amb els moments més llaminers. Algunes com Sky News, Law & Crime Network o Court TV han fet servir els seus canals de YouTube per oferir el judici íntegre, de deu del matí a cinc de la tarda de dilluns a dijous. Consisteix sobretot en primers plans de les persones declarant, mentre se senten les veus de la jutge i les respectives advocades interrogant, protestant o tirant endavant el procés.

Més enllà del relat tràgic d’una relació tòxica agreujada pel consum de drogues, l’actriu Amber Heard ha exposat situacions molt doloroses de violència masclista. Des d’un control dominant de la relació, manipulació psicològica, agressions verbals, físiques i violacions amb objectes. Malgrat la gravetat dels fets, les xarxes socials han anat a remolc de l’espectacle amb un biaix terrible que ha derivat en una campanya atroç de desprestigi contra Heard. Han transformat el judici en una comèdia traient de context les frases, manipulant les imatges, humiliant Heard amb mentides i tergiversacions dels fets amb el llenguatge audiovisual propi de les xarxes: mems, acudits, imitacions... Se l’ha ridiculitzat, insultat i s’han viralitzat versions que l’acusen de drogar-se durant el judici. Mentrestant, una allau massiva de suport a Johnny Depp ha envaït Twitter, Instagram i sobretot Tik Tok considerant-lo a ell una víctima d’abusos per part de la seva exdona. 

L’espectacle ha degenerat en una banalització de la violència masclista, una frivolització del context i un moviment popular de misogínia inaudit. L’esperit del Me Too s’ha esvaït. Han convertit el drama en una mena de comèdia negra cruel molt perillosa. El judici, que no té efectes penals sinó una resolució civil, només està servint per revictimitzar Heard. S’ha provocat la paradoxa de convertir un judici en una eina més de violència masclista a través dels mitjans.

En el seu esquetx, el Saturday night live s’ha mofat de la jutge. El personatge admetia que el judici només tenia la finalitat de divertir l’audiència i veure vídeos morbosos. També han imitat Johnny Depp, per la seva actitud manipuladora, seductora i prepotent dalt de l’estrada, com si fes un paper en una pel·lícula. L’esquetx ha fet èmfasi en el biaix judicial contra Heard i ha jugat també amb els límits del mal gust. Però, en canvi, ha sigut molt prudent amb l’exdona de Depp. Han exclòs Amber Heard de la paròdia, protegint-la de la trituradora humorística. Tant de bo això es pugui interpretar com un senyal d’un mínim de sentit comú i pietat. Que tot i el terrabastall cruel de les xarxes, encara quedi una mirada amb seny i prudència que, malgrat la irreverència de la comèdia en situacions dramàtiques, té clar a qui ha d’assenyalar.

stats