Tribuna oberta
Opinió 14/03/2021

Els reptes de País després d’un any de covid

3 min

L’11 de març de 2020 l’Organització Mundial de la Salut declarava la malaltia provocada pel nou coronavirus com una pandèmia d’abast global. El 14 de març de l’any passat, el govern espanyol declarava l’estat d’alarma a tot l’Estat. D’això, avui, en fa un any. La covid-19 ens ha canviat a tots i ho ha canviat tot; per això és important recordar-ho i fer-ne una cartografia precisa. L’actitud de la població i dels líders mundials davant l’esclat de la pandèmia va ser d’allò més variat. Mentre Itàlia, tot un membre del G-7 i la tercera economia de l’Eurozona, ja duia setmanes confinada, els presidents Trump i Bolsonaro, entre molts d’altres, optaven per banalitzar el virus i els seus efectes. Ho pagarien més tard amb vides humanes.

L’estat espanyol i el nostre país foren un dels primers territoris durament colpejats per la pandèmia. En aquell moment, la cituadania va saber estar a l’altura i jugar un paper clau a l’hora de mantenir una acitutd compromesa i responsable per a salvar vides. Els sanitaris i altres treballadors essencials varen tenir una actitud exemplar d’entrega i sacrifici, a pesar del desconeixement i la manca de mitjans. Sense això, possiblement el cop hauria estat encara més dur. Els ajuntaments de Mallorca, molts d’ells liderats o amb la participació de MÉS, demostraren que la proximitat és la millor manera de donar suport a les persones. La neteja, el suport als negocis, la ciutadania i bona part de la tasca diària de mantenir la gent dels municipis informada i entretinguda recaigué sobre les corporacions municipals.

Ara, amb diferents vacunes ja aprovades i d’altres en camí, començam a veure la llum al final del túnel. Tot i això, encara queda molta feina per fer en l’àmbit sanitari: és imprescindible disposar de suficients dosis per poder fer una campanya de vaccinació ràpida, eficient i segura. En aquest sentit, deixau-me mencionar que el nostre portaveu al Parlament, Miquel Ensenyat, va proposar que s’alliberàs la patent del vaccí perquè se’n produïssin dosis de manera assequible i a escala mundial. Les lògiques del capitalisme global ho han impedit, però no podem perdre de vista els importantíssims i ràpids avenços de la comunitat científica amb suport i finançament públic, que ens ha permès tenir ja desenes de prototips i emprendre una campanya de salut a escala global com mai s’havia fet en la història de la humanitat.

Mentrestant, però, les institucions del País han donat i continuen donant suport a les persones i les empreses i treballadors. Una resposta àgil i immediata que en el cas de la Conselleria d ’Afers Socials va ser possible gràcies a la gestió de la legislatura passada. De fet, sense l’esforç de Fina Santiago per enfortir els serveis públics no hauríem pogut encarar la situació actual com ho hem fet. Així, basta recordar que més de 8.000 famílies s’han beneficiat d’una renda social extraordinària o que els beneficiaris de les beques menjador han rebut ajuda durant els pitjors mesos del confinament. De la mateixa manera, al Consell de Mallorca, el conseller de Promoció Econòmica, Jaume Alzamora, ha liderat tota una sèrie d’iniciatives per injectar recursos tant a petites i mitjanes empreses com a les corporacions locals. Tot, amb la intenció de reactivar l’economia i mantenir viu el teixit productiu.

Amb tot, tenim un futur ple d’incògnites i de reptes. En el futur immediat, hem de continuar exigint les dosis necessàries per immunitzar la població i tornar a posar la nostra economia en marxa. En aquest camí, la pressa serà una mala consellera. Tampoc podem deixar de reivindicar davant Madrid les nostres particularitats i necessitats. Si l’Estat ens continua ignorant, no podrem vacunar la nostra població a temps per a la temporada turística ni encarar el llarg camí de recuperació econòmica. Quan això comenci, els dirigents autonòmics i estatals faran bé d'escoltar les recomanacions que MÉS per Mallorca defensa des de fa dècades: hem de fer una economia més diversificada, menys dependent, amb un fort pes de sectors com la investigació, la cultura, les energies renovables, etc. No podem dependre d'aquesta manera del turisme i dels serveis, no podem. Hem de complementar i diversificar el nostre model econòmic amb altres sectors que ens ajudin a sustentar l’economia i fer-la menys dependent i més forta. En aquest sentit, els fons europeus de recuperació, ben canalitzats i sempre que siguin suficients, poden suposar una gran ajuda. En tot cas, que ningú dubti que MÉS per Mallorca continuarà deixant-se la pell per convertir la gran crisi de la covid en una gran oportunitat per al País i que, en aquesta tasca, no perdrà de vista els ideals de la igualtat, la sobirania, el femisnime i l’ecologisme.

Antoni Noguera és coordinador de MÉS per Mallorca i tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma

stats