27/05/2022

Feines de pèssima qualitat

2 min

LA PRESIDENTA Armengol va anunciar, dimecres passat, bones noves, potser més bones i tot del que podria semblar a primer cop d’ull –la rutina ens indueix a igualar-ho tot, això i el contrari, i així és com les coses importants ens fan el mateix efecte que les més anodines. És clar que es parla aquí del comú de la gent, perquè, com sabem, manades de polítics estan atentes a tot allò que els sigui material de brega per importunar-nos, per treure’ns qualitat de vida, ignominiosa activitat en la qual la dreta assoleix graus d’eficàcia escandalosos. S’ha d’esperar que un dia o l’altre s’ho trobin, que algú els faci prendre cada dia la píndola de l’escàndol fictici, de la mentida i la calúmnia?

La presidenta Armengol anunciava dimecres passat el Pla d’Ocupació de Qualitat de les Balears 2022-2025. Ja haurà entès el lector que es tracta de generar més oferta laboral i de millorar-ne la qualitat; i les capacitats dels treballadors per estar-ne a l’alçada. No ens ha d’escandalitzar, per tant, que s’hi destinin 618,9 milions d’euros, 270 dels quals s’invertiran en formació.

Hem vist enguany –i no tan sols a Mallorca– com hi ha treballadors que prefereixen la feina en altres sectors que no en segons quins estrats de l’oferta laboral turística. Dir que el turisme genera llocs de treball de pèssima qualitat no és dir res de nou. Si a això s’hi afegeix el cost de la vida en zones turístiques, començant per l’allotjament, se’ns presenta un panorama realment poc atractiu. Però, en fi, ja deien els pares del comunisme que al capitalisme li convenia l’existència d’una borsa d’aturats: la desesperació obliga a acceptar salaris més baixos.

Posem-nos ara en la millor situació perseguida per aquest Pla d’Ocupació de Qualitat de les Balears: augmenta la qualitat de la feina i els treballadors, que gràcies al pla s’han pogut formar en condicions, accedeixen a aquests llocs de treball. Puc preguntar ara si això comportarà la desaparició de la feina turística de baixa qualitat? Jo diria que no. I qui l’hauria de fer, idò? Hi haurà suficients treballadors amb mala formació per suplir els que han abandonat aquestes feines? Més val no ser catastrofistes. Ni pessimistes. Ni realistes? Potser ho resoldrà tot un altre pla. O haurem de reconèixer finalment que la solució passa pel decreixement?  

Guillem Frontera és escriptor

stats