25/09/2023

Els experts ja fa temps que ens han advertit de tot

2 min
Una aula d'un institut buida.

Experts en educació i en salut posen cada cop més en dubte la conveniència de la jornada intensiva als instituts de Catalunya. Tenim alumnes morts de son quan hi entren al matí i morts de cansament i de gana quan pleguen al migdia; a més a més, estan més exposats al risc d’obesitat i acostumen a passar-se més hores davant les pantalles a les tardes.

Avui, que comença el debat de política general al Parlament, seria un bon dia per debatre i, sobretot, legislar i governar a propòsit de com revertir decisions que posem que van ser preses amb la més bona voluntat però que no ens han acabat de sortir bé. Cadascú pot fer la seva llista, però ja que parlem d’educació, ¿estem segurs que els alumnes de 12 anys han de deixar l’escola per anar a l’institut?

Miris on miris, el diagnòstic dels experts (i del sentit comú) es repeteix cada any sense que els fem cas. Experts en boscos avisen del perill que correm d’una Catalunya en flames per la combinació de sequera, calor extrema i augment de la massa forestal. Caldria netejar boscos, ajudar pagesos i ramaders i gestionar la fusta de manera que també se’n pogués viure.

Experts en clima avisen que de l’escalfament global hem passat a l’ebullició global i, en canvi, seguim igual, deixant escapar l’energia solar i pagant la llum a preus que tot d’un plegat s’enfilen per raons que no s’entenen.

Per avisos dels experts no serà. Si no volem que la política sigui vista com un bla, bla, bla inútil i com la protecció d’interessos corporatius, cal que legisladors i governants treballin al ritme de la societat, que d’informes d’experts ja no ens en caben més.

stats