ILLES TECNOLÒGIQUES
Opinió 12/11/2016

Encaminant el futur

i
Xavier Gil Estarellas
2 min

En les darreres setmanes, l'Associació d'empreses de 'software' i internet ha participat en diferents reunions en diferents àmbits, amb l'objectiu d'establir una estratègia productiva a les Balears que ens permeti recuperar la productivitat i, consegüentment, renda per càpita.

El punt de partida comú és que, des de l'inici del segle, hem anat perdent competitivitat com a regió i els ciutadans han vist reduïts els seus recursos. La manca d'una visió compartida entre els polítics, l'Administració, les empreses i la societat civil ens ha dut a lluitar cadascú per la seva banda, fet que ha resultat en una suma zero.

Les conseqüències d'aquesta manera de fer són una societat més fragmentada i una economia més dependent del nostre entorn i amb tendència negativa en la majoria dels indicadors econòmics estructurals.

La CAEB, la federació empresarial, va impulsar la legislatura passada la creació d'una plataforma de coneixement, Impulsa, per poder tenir una imatge clara de l'estructura productiva de la Comunitat i per crear un espai de debat. Al cap de gairebé tres anys sabem que la manca de productivitat del nostre teixit productiu ens condueix a la mediocritat i a una societat fragmentada inexorablement. Finalment, l'objectiu comú queda clar: hem de millorar la renda per càpita i l'equitat de la nostra economia; i, per aconseguir-ho, hem de millorar la productivitat.

Hem vist, en aquests diferents fòrums, que aquesta millora no depèn exclusivament de les empreses, els treballadors i l'Administració. Ni tan sols dels polítics. Depèn del fet que ens posem d'acord. Si el nostre objectiu és millorar la renda per càpita i aconseguir una distribució equitativa de la riquesa, necessitam empreses internacionalitzades i innovadores, treballadors capacitats i ben retribuïts, una administració àgil i centrada a generar les sinergies públiques i privades necessàries, i una entesa entre els diferents partits per no engegar a rodar, cada quatre anys, el que hagi fet l'altre.

Aquest sí que pareix el camí per canviar una dinàmica que ja fa massa anys que dura.

stats