28/08/2022

Cooperatives d’energia

2 min

Fa poc algú va tenir una idea genial. En lloc de posar plaques solars a la teulada de casa amb tot el que comporta –projecte, instal·lació, problemes d’estètica, manteniment...– es podrien posar plaques solars en remot, en un altre lloc. No importa que sigui a prop de casa. Al cap i a la fi, l’energia elèctrica viatja per la xarxa o es pot redistribuir.

Les empreses que ofereixen aquest servei posen les plaques fotovoltaiques solars en zones desèrtiques, llunyanes. Podria ser a Huelva o a Càceres o en indrets de Lleida o Saragossa on el sol és fort i el metre quadrat de terreny inhòspit gairebé el regalen. Adquireixes les plaques i l’energia que produeixen va al teu nom. Ja la pots consumir. Tant en una primera residència com en un segon apartament, si el tens. Després de tot, és la teva energia, et pertany. Si canvies de casa, les teves plaques solars no es queden amb el nou propietari, van amb tu. En aquest concepte de negoci, les plaques i l’energia generada van amb la persona, no amb l’immoble. La lletra petita?

Com succeeix amb tot el que està relacionat amb l’energia solar, és un mercat regulat i hi ha uns màxims autoritzats. No es pot ser 100% autosuficient. Pots assolir estalvis d’entre un 30% o un 50%, com a màxim. I jo em pregunto: per què? ¿No és el sol de tothom? Bé, les empreses que ofereixen plaques en remot no deixen de ser una distribuïdora més.

I això em porta al títol de l’article. Crec, sincerament, que ha arribat el moment que els ciutadans ens agrupem en cooperatives que permetin capturar energia solar en remot, generar-la, emmagatzemar-la i després distribuir-la als socis. Sense marge, sense beneficis, sense límits. Els negocis de l’aigua i de l’energia són un veritable escàndol. La tecnologia ja permet solucions: recollida d’aigües, pous, en el cas de l’aigua, i energia solar o eòlica, en el cas de l’electricitat, per no dependre de les grans empreses oligopolístiques que porten gairebé un segle dominant el mercat.

En un món d’economia col·laborativa, d’economia circular i d’economia sostenible, necessitem buscar i posar en marxa iniciatives ciutadanes al marge de les grans empreses de subministraments. Fins ara no era possible. En aquest moment, no només ho és, sinó que és el futur. La tecnologia i les noves formes d’associació van en aquesta direcció. D’aquí un segle el mercat de l’energia estarà fragmentat i en mans dels consumidors. Temps al temps.

stats