Una biografia digna d’un homenot

El doctor Xavier Pla ha trigat 10 anys a escriure la biografia de Josep Pla, Un cor furtiu (Destino, 2024). Ha llegit més de 4.000 cartes inèdites escrites o rebudes per Pla i ha consultat més de 1.800 documents fins ara desconeguts. Sí, és la biografia definitiva.

El resultat són 1.500 pàgines que valen per un milió i mig, perquè, en aquest llibre, cada pàgina val per mil. No només per la quantitat, la claredat i la qualitat de la informació, sinó perquè més que una biografia, Xavier Pla ha escrit una novel·la. Pla és el protagonista sotmès a l’antagonisme dels setanta anys més convulsos de la història de Catalunya, Espanya i Europa. El narrador ens fa una interpretació psicològica del personatge finíssima i ens permet entrar en els pensaments i els diàlegs més íntims d’un home que va ser periodista a Madrid, corresponsal a l’estranger, contacte de l’espionatge franquista durant la Guerra Civil, col·laborador de l’espionatge aliat durant la Segona Guerra Mundial, un home resignat, cínic, alcohòlic, misantròpic, frenètic i simpàtic i, per damunt de tot, el cim més gran de la prosa contemporània en català.

Cargando
No hay anuncios

A la biografia sentim la veu de Pla i de les dones amb què va mantenir relacions impossibles, dels amics i enemics amb qui es va creuar, i veiem com va construint conscientment el personatge de pagès sorneguer de l’Empordà que sol·licita la benevolència del lector perquè de cap manera es pugui dir d’ell que és un intel·lectual i que feia com si les coses no anessin amb ell. Els seus coetanis van devorar els seus llibres i els seus articles perquè, com deia Pla, “els llibres es venen perquè la gent s’ho diu”.

Cargando
No hay anuncios

D’Un cor furtiu es pot dir el que Pla va dir de Nova York: “M’ha produït una rebullida mental tan fantàstica que no m’hi veig de cap ull”. I si hi trobem un excés, diguem que es tracta d’una biografia a l’alçada d’un homenot.