Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

Socialistes catalans en el Procés

Un dels enigmes més entretinguts de l’actualitat és el del posicionament dels socialistes espanyols (catalans o d’on sia) respecte del procés català. La desencaixada situació actual s’ha acarnissat especialment en la figura de Miquel Iceta, convertit en un personatge una mica patètic, que sobreactua per no reconèixer-se ell mateix en el que fa i el que diu. Tot hi ajuda –el galimaties–, certament, però ell hi ha posat molt de la seva banda. Iceta sap que una part més que significativa dels militants de l’encara dit PSC no aprova el seu alineament amb Ferraz. Tampoc li reconeixen el mèrit de mantenir-se en línia amb un partit que, llevat de declarar-se independentista, ha jugat quasi tot els rols i s’ha disfressat del que a cada moment sembla que restarà més distància amb aquell fidel d’antany. Iceta és un trànsfuga d’ell mateix, però sobretot és trànsfuga del partit que s’identificava amb el nacionalisme d’esquerra. Ara el partit és una simple sucursal, tot i que molts de militants acudiran a votar l’1 d’octubre per poc que puguin. Però s’estimen més emparar-se en el silenci, perquè avui dia la notorietat dissident és condemnada a la inexistència en les tenebres exteriors.

El degoteig de desercions o de simples allunyaments ha acabat sent una sagnia. Les potser més notables personalitats del PSC se n’han anat en silenci, però el seu pes –la manca del seu pes– ja fa temps que es nota –molt– i crea un buit que alguns dirigents actuals han pretès omplir, massa tard, amb uns plantejaments que ja no tenen ni com ni on implementar-se. A més, tot ve de Ferraz, i Pedro Sánchez es passa els dies i les setmanes presentant la seva adhesió a Rajoy –prietas las filas. Aquell Sánchez del “Cal reconèixer Catalunya com una nació”, defensor de la reforma de la Constitució com a única solució al conflicte de Catalunya i l’Estat, i aguerrit promotor de la idea que, mentre aquesta reforma no arriba, cal “derogar les lleis que lesionen l’autogovern català”, s’ha diluït en l’espessa i culpable incomprensió aspergida tant des de la Moncloa com des del PSOE andalús et al.

I sí, cada dia els socialistes fan alguna cosa, sobretot en referència al procés català, que ens fa recordar que, segons Josep Pla, el que s’assembla més a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF