Finances

El preu de les hipoteques toca rècords d'una dècada

El tipus mitjà d'aquest producte bancari va arriba al 3,46% durant el mes de gener

2 min
Ofertes de pisos i hipoteques en una agència immobiliària.

BarcelonaLa lleu baixada de l'Euríbor de finals del 2023 i l'expectativa que aquest any el Banc Central Europeu reduirà el preu del diner al voltant del juny no està tenint un impacte positiu en el preu de les hipoteques. Les famílies que demanen finançament per a la compra d'un habitatge s'han trobat a inicis d'aquest any amb el preu mitjà més alt en una dècada.

Així ho acrediten les dades de l'INE fetes públiques aquest dimarts. Mentre que el nombre d'hipoteques va caure un 10% interanual durant el gener (amb 33.128 préstecs nous al conjunt d'Espanya), el tipus d'interès mitjà a què es van concedir va arribar al 3,46%, 12 punts percentuals més que un any enrere. La xifra és la més alta en una dècada i frega el 3,5% del preu que tenien les hipoteques a finals del 2014.

La reducció del nombre d'hipoteques del gener arrodoneix un any complet amb caigudes d'aquest indicador, per bé que la del primer mes d'aquest any ha estat molt menys pronunciada que la del desembre, quan van caure un 17%. Les hipoteques, més cares, també són més petites: el capital que es presta és de 4.576 milions d'euros (un 12,7% menys) i l'import mitjà de les hipoteques cau un 2,7%, fins als 138.149 euros.

Euríbor i preu de les hipoteques, descompassats

Si bé és cert que al gener l'Euríbor va pujar, no és habitual que el preu mitjà de les hipoteques arribi a màxims en un moment en què l'indicador a què va referenciat no hi està. L'Euríbor, l'índex de referència més usual a Espanya, va tocar sostre a l'octubre, quan es va situar en el 4,16%, però no ha estat fins al gener d'enguany que les hipoteques s'han encarit tan ostensiblement.

D'entre les noves hipoteques, el 42% es van fer a tipus variable i el 58% a tipus fix, de manera que no els afecten les oscil·lacions dels tipus d'interès.

stats