Canícula
Misc 11/07/2023

Un pic de calor extrema provocarà temperatures de més de 40 graus a les Illes

L'Aemet ha activat l'alerta taronja a Mallorca

4 min

BarcelonaTarda de calor molt forta amb màximes que han superat els 40 graus en alguns indrets. D'entre les temperatures més altes destaquen els 41 °C d'Organyà i de la Femosa de Lleida, els 40,5 d'Artesa de Segre, els 40,4 d'Oliana, els 40,2 de Castellnou de Seana o els 40 d'Alcarràs. També els 39,4 de Tremp o els 39,2 de Mollerussa.

La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha arribat a 32,7 °C, gairebé 5 graus per sobre del que tocaria, però lluny de ser un valor extraordinari. Des del 2009 hi ha hagut una quarantena de migdies més calorosos que aquest en general a Catalunya. Durant la calorada del juny del 2009 la mitjana de les màximes va arribar a fregar els 37 graus.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Sí que s'ha batut el rècord de temperatura del radiosondatge que cada dia es llança a Barcelona, segons ha explicat el Meteocat a Twitter. La temperatura a la capa de 850 hectopascals, que correspon a uns 1.500 metres d'altura, ha sigut de 27,8 °C, dada inèdita com a mínim en 25 anys.

La matinada sí que ha sigut més extraordinàriament càlida. La mitjana de les temperatures mínimes s'ha situat per sobre dels 20 °C, cosa que ha passat molt poques vegades en els últims anys. En tot l'estiu passat, per exemple, no hi va haver cap dia en què la mitjana de les temperatures mínimes superés els 20 °C. Avui de moment és de 20,8 °C, el segon valor més alt amb dades des del 2009, només per sota dels 21,2 °C del 15 d'agost del 2012. Destaquen mínimes com els 25,4 °C dels Alfacs i del pantà de Riba-roja d'Ebre, els 25 de Vinebre, els 24,9 del Raval de Barcelona, els 24,8 de Badalona i els 24,7 de Tarragona.

També hi ha hagut temperatures mínimes molt altes en comarques interiors, com els 24,3 °C de Tàrrega. A Sasseuva, a la cota 2.200, a la Vall d'Aran, la temperatura no ha baixat de 18 graus, valors que a alta muntanya s'acosten molt a ser rècords absoluts. Gairebé 3 de cada 4 estacions han tingut una mínima tropical de més de 20 graus. Cal dir, però, que en els indrets on les nits de mal dormir són més habituals –per exemple, al voltant de Barcelona– les temperatures mínimes d'avui no són tan estranyes i han quedat lluny de ser rècord.

Les nits més caloroses des del 2009 a Catalunya
Temperatura mitjana de les mínimes a partir de dades de 86 estacions del Meteocat

El Meteocat ha acabat pintant de vermell el mapa de perill per calor a les comarques del pla de Lleida, on l’avís és de grau 5 sobre 6, molt a prop del nivell més alt de perill. En un grau més baix l’avís per calor afecta totes les comarques, no només les de Ponent, i també s’han activat avisos per calor nocturna a la costa i al prelitoral, davant de la possibilitat que les temperatures mínimes siguin molt altes a prop de mar. No és probable que aquest dimarts en general a Catalunya se superin rècords absoluts de calor, però algunes màximes podrien quedar a prop de ser les més altes registrades mai.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del pla Procicat per calor molt intensa gairebé arreu del país i especialment a les comarques de Lleida. Els consells són els habituals, però també es demana precaució a l’hora de banyar-se en platges i piscines arran de les quatre víctimes per ofegament que hi ha hagut aquest cap de setmana passat. En aquest sentit, aquest dimarts la situació marítima serà més tranquil·la, però entre dimecres i dijous és possible que el vent torni a bufar amb component marítima i que calgui tornar a posar banderes grogues a les platges.

Un altre factor que demanarà atenció aquest dimarts és la possibilitat que la calorada activi la convecció i que es puguin produir tempestes locals i en molts casos seques, fenòmens que vagin acompanyats de fortes ratxes de vent. Això pot passar sobretot en comarques de la meitat oest, on diferents models de previsió detecten aquests possibles esclafits càlids, que podrien provocar cops de vent molt forts durant alguns minuts a la tarda o al vespre.

El salt a l’alça que faran les temperatures avui serà puntual i no tindrà continuïtat els pròxims dies. La resta de la setmana la calor s’assemblarà molt més a la de diumenge i de dilluns, intensa i amb màximes per sobre dels 35 graus i nits de mal dormir a la costa, però sense que els termòmetres s’acostin a rècords.

A llarg termini el més probable és que ens instal·lem en aquesta calor totalment canicular, amb temperatures per sobre del que tocaria per a l’època. Entre diumenge i l'inici de la setmana que ve és molt possible una nova situació de calor molt forta, amb màximes novament a tocar dels 40 graus i nits de molt mal dormir. Cal mentalitzar-se, per tant, que la calor intensa o molt intensa s'allargarà com a mínim fins a mitjans de la setmana que ve.

Aquest dilluns les màximes han sigut molt similars a les de diumenge. Enlloc s’ha arribat als 38 graus, com sí que va passar diumenge, però la mitjana de les màximes a Catalunya ha sigut calcada a la dels últims dies, gairebé 4 graus més alta del que tocaria per a l’època si s’agafen com a referència els últims 13 anys. Destaquen els 37,8 °C de Solsona, els 37,5 de la Femosa de Lleida, els 37,2 d'Alfarràs, els 37,1 d'Organyà, els 37 d'Artés, els 36,8 de l'observatori de l'Ebre i els 36,5 de Mollerussa i de Tremp.

La méteo: temperatures de 40 graus i risc d'esclafits càlids

Pel que fa a la pluja, més enllà d'alguna tempesta aïllada els pròxims dies el temps continuarà sent molt sec. Dijous podrien caure ruixats puntuals al Pirineu, però aquest tram central del juliol està clarament marcat per un temps purament d'estiu i sense pluges. Els embassaments de les conques internes encara estan lleugerament per sobre del 30%, però els últims dos dies ha començat una baixada més ràpida, i ja sense la inèrcia de les tempestes de les últimes setmanes i en un context de calor intensa cal esperar una baixada clara de les reserves durant les pròximes setmanes.

40 graus, una tònica ja de cada any

Arribar a 40 graus en el context de canvi climàtic actual ja és una tònica de cada any en algunes comarques. Les dades de l'observatori de Lleida són clares: entre el 1960 i el 2014 a la capital del Segrià hi va haver només set dies en què el mercuri va superar els 40 graus, mentre que en els últims vuit estius ja s'ha produït 19 vegades. I encara més significatiu: en els últims 5 anys com a mínim un cop cada any hi ha hagut una temperatura de 40 graus a Lleida, la primera d'enguany, avui.

stats