DEFENSA DELS ESTATS UNITS
Misc 24/05/2013

Obama limitarà l'ús dels 'drones'

El president anuncia un gir en la política antiterrorista, més centrada en atacs com el de Boston

3 min
NI ATACS NI GUANTÁNAMO
 Manifestants protesten contra els atacs amb drones i contra Guantánamo a l'exterior del centre que acollia la conferència d'Obama.

Washington.El president Barack Obama va anunciar ahir límits als atacs amb avions no tripulats -coneguts com a drones- i va limitar l'abast de la seva llarga lluita contra els terroristes com a part d'una transició cap a un dia en què preveu que la nació ja no estarà en l'estat de guerra en què ha estat des dels atacs de l'11-S.

En una conferència a la Universitat Nacional de Defensa, Obama va fer la defensa més marcada de la guerra amb drones des que va arribar a la presidència, tot i que va anunciar que vol limitar-ne els atacs, que han despertat controvèrsia als EUA i a l'estranger. Va dir que volia posar més requisits a l'autorització d'atacs aeris i que també té la intenció de traslladar-ne la responsabilitat de la CIA a l'exèrcit, a part de crear un tribunal secret que hauria de signar tots els atacs en un futur.

Obama també va demanar al Congrés que revisi l'autorització de força que va aprovar després de l'11 de Setembre, en un intent de reflectir la naturalesa canviant de la guerra contra el terrorisme. A part, va renovar el seu intent moribund de tancar la presó de Guantánamo i va anunciar que eliminarà la moratòria per transferir desenes de detinguts del Iemen.

Agafades en conjunt, les paraules del president i les seves accions s'afegeixen a un esforç per allunyar el país de la guerra perpètua contra el terrorisme que va preveure el seu predecessor, George W. Bush, cap a una campanya militar més limitada contra grups concrets.

"El nostre esforç sistemàtic per desmuntar organitzacions terroristes ha de continuar -va dir Obama-. Però aquesta guerra, com totes les guerres, ha d'acabar. Això és el que aconsella la història. Això és el que demana la nostra democràcia".

Obama va rebutjar la idea de guerra expansiva contra el terrorisme i, en canvi, va articular un enfocament més concret de la missió nord-americana. "Més enllà de l'Afganistan, hem de definir el nostre esforç no com una guerra global sense límits, sinó com una sèrie d'esforços persistents i concrets per desarticular xarxes específiques d'extremistes violents que amenacen els Estats Units", va anunciar.

Una nova guia secreta signada pel president Obama retallarà abruptament els moments en els quals avions no tripulats podran ser utilitzats per atacar zones on no hi hagi guerra, és a dir, països com l'Afganistan, el Iemen i Somàlia.

L'última opció

La força letal només es podrà utilitzar contra objectius que suposin "una amenaça imminent contra els nord-americans", i que no puguin ser capturats de cap altra manera, va anunciar el president, que va suggerir que amenaces cap a un país aliat com l'Afganistan o el Iemen no justificarien aquest tipus d'atacs.

"A mesura que la nostra lluita entra en una nova fase, el clam legítim d'Amèrica per defensar-se no pot ser l'únic argument", va dir Obama. "Dir que una tàctica militar és legal o fins i tot efectiva no implica defensar que sigui intel·ligent o moral", sentenciava el president. "El mateix progrés humà que ens dóna la tecnologia per atacar a l'altra punta del món també ens demana disciplina i control a l'hora d'utilitzar aquest poder -o abusar-ne".

Els canvis mostren que la Casa Blanca està convençuda que el nucli d'Al-Qaida ha estat delmat després d'anys d'atacs i de l'operació que va acabar amb Bin Laden. Però va remarcar que l'amenaça no ha desaparegut, sinó que s'ha complicat en forma de grups o individus que fan vida als Estats Units i acaben actuant com els dos nois que van atemptar contra la Marató de Boston.

stats