L’escalfament del Mediterrani danya la biodiversitat i l’economia
Les empreses de submarinisme de les Medes han perdut 6 milions
BarcelonaCom més calenta i àcida estigui l’aigua del mar, més meduses hi haurà, i menys organismes marins, amb unes conseqüències negatives en molts sentits. Aquest és un dels resultats del projecte europeu MedSea, en el qual han treballat 110 investigadors de 12 països durant tres anys i mig, i que ahir va presentar a Barcelona Patrizia Ziveri, científica de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB i coordinadora del projecte. L’estudi alerta que la creixent i ràpida acidificació de l’aigua del mar Mediterrani pot provocar la reducció de la biodiversitat i comportar pèrdues econòmiques, sobretot pel que fa a la pesca i el turisme. “L’acidificació està alterant la vida marina del Mediterrani”, va advertir Ziveri, que va subratllar que espècies tan emblemàtiques com el corall vermell, els esculls de vermètids que protegeixen l’erosió de la costa, el fitoplàncton i el zooplàncton, les praderies submarines -zona d’alimentació i cria de molts organismes-, i els cultius de mol·luscos bivalves estan en perill. “Fins a aquest estudi no sabíem res sobre els efectes combinats de l’escalfament i l’acidificació del mar Mediterrani, i ara sabem que som davant una doble amenaça molt seriosa”, va afegir.
L’informe adverteix que l’augment de la temperatura de l’aigua i de la seva acidesa està sent molt ràpid i això deixa poc marge d’adaptació a espècies animals i vegetals, que estan desapareixent en favor d’espècies invasores com les meduses. Una quarta part de les emissions de CO a l’atmosfera les absorbeix el mar, i la combinació produeix un gas que acidifica els oceans. Des del 1995 l’acidesa ha augmentat un 10% i ho farà un 30% fins al 2050. Per valorar la importància dels nivells d’acidesa, Patrizia Ziveri va explicar ahir que els nivells als quals es podria arribar si no es fa res per aturar-ho no s’han produït mai des que l’home és a la Terra, i, per tant, se’n desconeixen les conseqüències.
Dos graus i mig més
Al Mediterrani, els últims 25 anys ha augmentat la temperatura una mitjana de 0,67 graus. A Catalunya i les illes Balears, la temperatura del mar podria augmentar fins a dos graus i mig el 2050. La reducció de la gorgònies a les illes Medes, fruit de l’augment de la temperatura i l’acidesa, ha fet incrementar el nombre de meduses, cosa que ha provocat unes pèrdues d’uns sis milions d’euros a les empreses de submarinisme. Un altre exemple concret de les conseqüències de l’escalfament del Mediterrani és que al delta de l’Ebre s’ha reduït la producció de musclos i ostres, que donen feina a 250 treballadors directes, i 500 d’indirectes.
Des de l’inici de la Revolució Industrial, la humanitat ha emès uns 440.000 milions de tones de diòxid de carboni. Avui les activitats de cada persona emeten de mitjana uns quatre quilos diaris de CO que ha d’absorbir el mar. Per aquest motiu, els autors de l’estudi fan una crida a frenar les emissions contaminants.