La méteo
Misc 31/10/2022

La méteo: arriba el fred, però només amb petites dosis

Aquesta nit de castanyada plourà al Pirineu i s'escaparan ruixats puntuals en altres comarques

3 min

BarcelonaA poc a poc la temperatura es va normalitzant, però l'ambient segueix sent encara més suau del que caldria esperar per a l'últim dia d'octubre. Avui la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha sigut més de tres graus més baixa que divendres, però, tot i això, encara hi ha hagut 3 graus més dels que tocaria per a l'època. Destaquen els 26 ºC de màxima de Tortosa, d'Anglès i del Poal, o els 25 de Mollerussa.

A primera hora de la tarda han començat a aparèixer alguns ruixats pel nord-oest, uns ruixats que aniran a més amb el pas de les horesm, sobretot a la meitat oest de Catalunya i en punts de l'altiplà central. En general seran precipitacions ben minses, però al Pirineu Occidental els ruixats arribaran a deixar més de 5 o 10 l/m² en algun cas.

Els núvols evitaran que la nit de castanyada sigui gaire freda, en general serà més suau fins i tot que les anteriors, però el canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire una mica més fred. Entre demà i dimecres la temperatura baixarà un o dos graus més, però no hi haurà un canvi brusc en l'ambient. Aquesta setmana caldrà estar atents a pujades i baixades de la temperatura. Dijous entrarà vent de garbí, i això afavorirà que la temperatura repunti a la costa, on molts termòmetres tornaran a fregar els 25 graus però amb un ambient sec i sense xafogor.

Entre divendres i dissabte arribaran les temperatures més baixes de la setmana i l'ambient més purament de tardor des que va començar l'estació. El cap de setmana començarà amb temperatures a tocar dels 0 graus o puntualment sota zero en moltes valls del Pirineu i Prepirineu, i en moltes comarques interiors i prelitorals el termòmetre baixarà clarament dels 10 graus. Fred de tardor, normalització de la temperatura.

El dubte és si aquest ambient més fred que arribarà aquesta setmana s'instal·larà. El més probable és que no. Segurament el cap de setmana ja acabarà amb temperatures una mica més suaus i, tot i que la previsió encara és incerta, és força més probable que la setmana que ve estigui marcada per un ambient suau per a l'època que no pas que el fred pugui mínimament instal·lar-se.

Pel que fa a l'estat del cel, demà farà més sol i el pas del front farà que després de molts dies de nivells de partícules elevats el cel torni a tenir un color més clarament blau. Aquest dimarts caldrà, però, parar atenció a un focus d'inestabilitat que es pot generar davant de la Costa Daurada de cara a les últimes hores del dia. No és gens descartable que ruixats locals, però intensos, puguin afectar sectors del Camp de Tarragona i indrets al voltant d'aquest àmbit durant les últimes hores de demà. A l'Empordà i en sectors del Pirineu Oriental també hi haurà estones de cel mig ennuvolat.

Entre dijous i divendres arribarà un altre front que pot comportar precipitacions més aviat tímides i puntuals. Alguns models de previsió fan pensar que arribarem al cap de setmana amb la serralada pirinenca emblanquinada, encara que sigui de manera més aviat tímida, però difícilment les pluges que arribin a caure en aquest canvi de temps siguin altra cosa que testimonials. El cap de setmana s'entreveu més estable i segurament molt assolellat.

Més enllà d'avui, el vent també tindrà altres moments de protagonisme durant la setmana. Dijous bufarà moderat de ponent, amb cops que arribaran a superar els 50 km/h en algunes comarques centrals i de Girona. Divendres anirà girant a mestral i bufarà amb ratxes puntualment fortes a la vall de l'Ebre. El cap de setmana probablement minvarà clarament.

stats