Eleccions europees 2024

La fi dels minixampús d'hotel i quatre mesures més del Parlament Europeu que t'afecten

L'Eurocambra aprova endurir els límits d'emissions perjudicials per a la salut a partir del 2030

3 min
La fruita, millor despullada

EstrasburgAquesta setmana el Parlament Europeu fa l'últim ple de la legislatura, i s'ha hagut d'espavilar a ratificar un volum substancial de normatives en pocs dies. Entre d'altres, aquest dimecres ha aprovat dues grans legislacions ecologistes: posa fi a molts tipus d'embalatges de plàstic que la Unió Europea considera que són prescindibles, com els productes higiènics monodosi dels hotels, i redueix a la meitat els topalls d'emissions de partícules més perjudicials per a la salut.

Setge al plàstic

La Unió Europea prohibeix a partir de l'1 de gener del 2030 tots els embalatges de fruites i verdures fresques, els dels menjars i begudes que es consumeixen en els mateixos restaurants i cafès, els de porcions individuals de salses o sucre, i els xampús miniatura que, per exemple, donen als hotels, així com les bosses de plàstic fines i petites. A més, els consumidors podran endur-se el menjar o les begudes dels restaurants i els bars dins de la seva pròpia carmanyola o tassa.

Aquesta mateixa normativa obliga que tots els envasos puguin ser reutilitzables, però en queden exempts els que estan fets suro, cautxú, ceràmica, porcellana o cera. També se'n salves les "fustes lleugeres", segons indica el Parlament Europeu, que embolcallen, per exemple, el formatge camembert. De fet, aquesta llei va aixecar molta polseguera a França, perquè en un principi volia prohibir l'envàs d'aquest cremós gal, que és gairebé un motiu d'orgull nacional, perquè s'embruta fàcilment i, per tant, és difícil de reciclar. Finalment, però, davant de la pressió de París, la Unió Europea ha cedit i ha fet una excepció amb la fusta que protegeix el camembert.

D'altra banda, el 2029 el 90% de les ampolles de begudes de plàstic o de llauna que siguin de menys de tres litres s'hauran de reciclar i recollir de forma separada. Una de les opcions que proposa la Unió Europea a les diferents administracions per assolir aquesta taxa és el sistema de devolució als mateixos establiments i fabricants. Aquesta mesura pretén acostar la Unió Europea al seu objectiu de reduir en un 15% els residus d'envasos que genera el 2040. De fet, la Comissió Europea calcula que cada ciutadà comunitari genera de mitjana uns 180 quilograms de residus d'envasos a l'any i, si no s'hi posa remei i es reverteix la tendència, estima que aquesta xifra pot augmentar fins als 215 el 2030.

Menys contaminació a l'aire

El Parlament Europeu també ha aprovat endurir els límits a la contaminació de l'aire rebaixant els nivells màxims permesos de partícules que són perjudicials per a la salut, els ecosistemes i la biodiversitat. Concretament, la revisió de la directiva europea que regula la qualitat de l'aire imposarà uns topalls més estrictes, per exemple, per al diòxid de nitrogen (NO2) i per a les partícules fines PM2,5 a partir del 2030. En aquests casos, la reducció serà almenys de la meitat: el límit de NO2 passarà dels 25 µg/m³ als 10 µg/m³ i els de PM2,5 i PM10 dels 40 µg/m³ als 20 µg/m³.

L'objectiu de les reduccions dels topalls de contaminació de l'aire és acabar totalment amb aquestes emissions el 2050. De fet, la directiva avança que les normes es revisaran abans del 31 de desembre del 2030 i, a partir d'aleshores, cada cinc anys per tal que aquests límits es vagin reduint. A més, la norma aconsella tenir en compte les recomanacions de l'OMS i els seus estàndards sobre la qualitat de l'aire, que són encara més estrictes, amb un màxim de 10 µg/m³ tant per al NO2 com per a les PM2,5. 

Altres lleis aprovades
  • Una targeta europea per a discapacitats vàlida a tota la UE

    Les persones amb discapacitat ja podran veure reconegudes a tots els estats membres de la Unió Europea les seves condicions i el tracte preferencial que ja reben al seu país. Aquest dimecres l'Eurocambra ha aprovat la creació d'un carnet per discapacitats vàlid a tota la Unió Europea i una altra targeta estandarditzada per poder aparcar en places de pàrquing reservades als discapacitats.

    L'objectiu de la targeta estandarditzada és garantir que les persones amb discapacitat rebin el mateix tracte a tot el territori comunitari i que no hi hagi diferències entre els estats membres. D'aquesta manera, quan viatgin a l'estranger mantindran el tracte preferencial als serveis públics, com poden ser els centres sanitaris, als esdeveniments esportius i culturals, com els cinemes i els teatres, i al transport públic o als parcs temàtics.

  • Les empreses han de garantir que no vulneren els drets humans

    El Parlament Europeu ha aprovat que s'exigeixi a les empreses que, durant tota la cadena de subministrament, també pel que fa a les col·laboracions amb tercers, evitin contribuir a una vulneració dels drets humans o del medi ambient. Entre aquestes repercussions negatives, l'Eurocambra en destaca l'esclavitud, el treball infantil, l'explotació laboral, la pèrdua de biodiversitat, la contaminació o la destrucció del patrimoni natural.

  • El 'només sí és sí' queda fora de la llei de violència de gènere

    El Parlament Europeu ha aprovat la directiva de violència de gènere i, al contrari del que havia proposat la Comissió Europea i recull la legislació espanyola, el sexe no consentit només serà considerat violació a tot el bloc europeu si es prova que hi ha hagut violència.

    Això, però, no suposa que els estats membres, com Espanya, que consideren legalment el sexe no consentit sense violència com a violació, hagin de canviar la seva legislació. Ara bé, si s'hagués acordat exportar el només sí és sí a tota la Unió Europea, els estats membres que no tenen tipificada la violació basada en el consentiment, com França o Alemanya, estarien obligats a reformar la seva llei i, si no, afrontarien processos sancionadors per part de la Comissió Europea.

stats